News55

Förslag: Så kan pensionärer få mer pengar i plånboken

pengar
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 16 maj 2024

Vad skulle sägas om mer än 1 000 kronor mer i pension till dig som redan är senior eller upp till 2 600 kronor för dig som är just nu är 50 år och jobbar tills du är 68 år? Mer pengar i pensionsbeskedet skulle kunna vara fullt möjligt, menar Folksams pensionsexpert Håkan Svärdman.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pensionssystemet beskrivs som ett haveri där den allmänna pensionen har minskat från 61 procent till 45 procent av slutlönen på 25 år. Räknas även tjänstepension och privat pension, har andelen fallit från 86 procent till 73 procent av slutlönen i genomsnitt. Det framför Svärdman i Senioren

Det finns förutsättningar att nå den nämnda pensionsökningen i kronor räknat och därmed nå upp till 60 procent-strecket för medelinkomsttagare, menar han.

Finns överskott av pengar i AP-fonderna

Skälen är att det nu finns stora överskott i AP-fonderna och det finns en ny politisk vilja bland riksdagens partier att komma överens i Pensionsgruppen. Men då måste pensionsrätterna höjas, alltså det som man tjänar in till den allmänna pensionen.

En gas i pensionssystemet behöver även fördela ut en del av de överskott som finns i AP-fonderna. Därtill måste garantipensionen moderniseras, hävdar han.

– Ska arbetets betydelse för pensionen öka för alla föreslår vi att garantipensionen ersätts med vad vi kallar för grundpensionstillägg som tjänas in under förutsättning att man har arbetat i viss omfattning, skriver han i Senioren.

Detta skulle ge en höjning på 13-17 procent för en genomsnittlig pensionär, enligt beräkningarna.

Finns det andra sätt att få mer plånboken? Att avstå återbetalningsskyddet skulle kunna öka pensionen med 5-14 procent, en märkbar summa för många pensionärer. 

ANNONS

En 35-åring som tjänar 35 000 kronor i månaden skulle kunna öka sin pension med upp till 2 000 kronor extra varje månad om denne väljer att avstå från återbetalningsskyddet. Detta enligt en beräkning från Länsförsäkringar som Expressen tagit del av.

Att hålla ut i arbetslivet och jobba tills man fyller 66 år lönar sig då pensionen minskar med 6-7 procent varje år man tidigarelägger sitt liv som pensionär, som News55 tidigare har rapporterat om. 

Läs mer:

Låginkomsttagare? Undvik ödesdigra pensionstabben

Därför har kvinnor lägre pension – och så vill experterna lösa det

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS