News55

G2O vill se mer skatt för superrika

Artikelbild
Brasiliens president Luiz Inacio Lula da Silva i samband med ett evenemang i anslutning till mötet för finansministrarna för G29-länderna, i Rio de Janeiro. (Foto: Bruna Prado/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juli 2024Publicerad: 28 juli 2024

Brasiliens president Lula da Silva ville gå längre. Men G20-länderna kunde bara enas om vaga ordalag om att samarbeta för att försöka se till att superrika beskattas mer effektivt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I ett uttalande från mötet för G20-ländernas finansministrar i Rio de Janeiro sägs att länderna ska sträva efter att även de allra rikaste individerna ska beskattas på ett sätt som är i linje med vanliga inkomsttagare.

“Förmögenhets – och inkomstskillnader undergräver ekonomisk tillväxt och social sammanhållning och förvärrar social utsatthet”, står det i uttalandet från mötet, som är ett samarbetsorgan för världens 20 största ekonomier.

Men hur beskattningen kan se ut sägs inget om, och det finns inte några öppningar för förslag om en lägsta tillåten skattesats eller globala skatter.

Brasilien finansminister Fernando Haddas menar ändå att en insikt sprider sig.

Från en moralisk utgångspunkt är det viktigt att vi de tjugo rikaste nationerna medger att det är ett problem att vi har progressiv skatt för fattiga men inte för rika, sade Haddad.

Brasilien har velat ha en minimiskatt för de rikaste, medan Frankrike, Spanien, Sydafrika, flera afrikanska länder och Colombia har stöttat tankar på en global skatt för miljardärer. Det är bland andra USA och Tyskland dock helt emot.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS