News55

Gift dig och få lägre boränta

Artikelbild
En ny undersökning visar att personer som är gifta får lägst ränta hos banken. Arkivbild. (Foto: Hasse Holmberg / TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 aug. 2024Publicerad: 19 aug. 2024

Ditt civilstånd spelar stor roll när du ska till banken och låna pengar. Gifta par får flera tusen kronor lägre ränta – än de som är sambo, singlar eller skilda.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det kan skilja upp till 40 000 kronor för varje miljon man lånar”, säger Ola Söderlind på jämförelsetjänsten Zmarta.

I en ny undersökning har Zmarta jämfört tiotusentals lån hos de drygt 30 långivare som är knutna till dem. Det gäller allt ifrån billån till bostadslån.

Och resultatet är tydligt – förutom ekonomiska förutsättningar så är civilstånd en viktig faktor när banken lånar ut pengar.

De som får lägst ränta är personer som är gifta.

“Bankernas drömkund är en person som är gift, tjänar bra och har en hög kreditvärdighet”, säger Ola Söderlind, hushållsekonom på Zmarta.

Sambopar får högre ränta

Det skiljer sig till och med mellan personer som är sambo eller gifta.

Trots att de båda har en hög kreditvärdighet, alltså god ekonomi utan skulder eller betalningsanmärkningar – får en person som är sambo betala 1 000 kronor extra per år för varje miljon som lånas.

ANNONS

“De flesta som gifter sig håller ju oftast ihop längre än sambopar, så det kan ju vara en anledning. Då får man betala mer för den risken.”

För singlar blir det ännu dyrare. Om de lånar en miljon och har en hög kreditvärdighet, får de betala 7 000 kronor extra per år – jämfört med en gift person.

“Bankerna tittar ju på hur stor risken är för att få sina pengar tillbaka”, säger Ola Söderlind.

“Om du förlorar jobbet som singel är det inte lika stor chans att du har lika mycket pengar över varje månad. Men om du lever i en parrelation finns det en person i hushållet som kanske har sitt jobb kvar.”

ANNONS

Sämst för singlar

Högst ränta får en person som är singel med låg kreditvärdighet. De får betala drygt 40 000 kronor extra per år för varje miljon, trots att de har samma kreditvärdighet som en gift person.

Desto sämre din ekonomi är eller om du har skulder eller betalningsanmärkningar, desto större blir skillnaden.

Man gynnas inte heller av att vara skild, änka eller änkling hos banken. Utan då får man en ökning på 13 000 kronor per år i genomsnitt för den som lånar en miljon, jämfört med en gift person.

ANNONS

“Vi vet ju inte säkert vad det beror på, men det kan ju vara så att du har dragit på dig en massa utgifter, om du skiljer dig. Och om du är änka eller änkling kan det bero på ålder. Att du inte har lika lång tid på dig att betala tillbaka ditt lån.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS