News55

Globala könsskillnader tar 134 år att rätta till

World economin forums årliga möte 2023
Från vänster: WEF:s vd Saadia Zahidi, amerikansk guvernör i staten Michigan, Gretchen Whitmer, Arancha Gonzalez Laya, Dean of PSIA, Sviatlana Tsikhanouskaya, ledare för Demokratiska krafter i Belarus och aktivisten Masih Alinejad debatterar vid podiumet vid World Economic Forum:s årliga möte i Davos, Schweiz 2023. ( Foto: Markus Schreiber/ AP Photo / TT)
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter
Uppdaterad: 14 juni 2024Publicerad: 14 juni 2024

World Economic Forums årliga rapport, Global Gender Gap Report, är ett index utformat för att mäta jämställdhet. Med den rådande politiska situationen ute i världen kommer det att ta 134 år att överbrygga könsklyftan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I en ny rapport som publicerades på onsdagen meddelade WEF att även om den globala obalansen i jämställdhet mellan könen hade minskat marginellt under det senaste året, har det skett i något långsammare takt än tidigare. Det beräknas nu ta 134 år att få bukt med detta.

Unikt tillfälle att minska könsskillnader

En global situation som är unik pekar på faktumet att antalet val som ska utlysas i år och att ungefär hälften av världens befolkning som är röstberättigade skulle kunna bidra till att minska könsskillnader och öka jämställdhet mellan män och kvinnor. Flera faktorer spelar dock in, främst valdeltagande.

“När så många människor kan rösta runt om i världen, och politiska system förändrats, finns en möjlighet att ta ett steg framåt,” säger Saadia Zahidi, vd på WEF, till CNBC.

WEF:s Global Gender Gap Report är ett årligt index som är utformat för att mäta jämställdhet mellan män och kvinnor inom fyra områden, nämligen ekonomiskt aktivitet, utbildning, hälsa och och politiskt inflytande.

De tio länderna med minst könsbaserade klyftor

Enligt WEF innehade kvinnor förra året cirka 27 procent av parlamentsplatserna, 23 procent av ministerposterna på global nivå och färre än 10 procent av poster som statschefer.

Island rankades som det mest jämställda landet i världen för 15:e året i rad och det enda landet som har minskat skillnaden mellan kvinnor och män med så mycket som 93,5 procent. Därefter kommer Finland, Norge, Nya Zeeland, Sverige, Nicaragua, Tyskland, Namibia, Irland och Spanien. Även om inget land ännu har uppnått full jämställdhet mellan män och kvinnor, har de tio högst rankade länderna minskat skillnaden med minst 80 procent.

ANNONS

Läs också:

Sverige sämst i Norden med jämställda pensioner

Nu halkar kvinnorna efter igen

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

Cecilia Bolter
Cecilia Bolter

Erfaren journalist som bevakar ämnen som samhälle, hälsa, livsstil och trender för News55

ANNONS