News55

Här är börsrådet du inte ska följa

Artikelbild
Sparekonomen Frida Bratt reder ut om det gamla uttrycket "Köp till sillen, sälj till kräftorna" stämmer eller inte. Arkivbild. (Foto: Oscar Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 17 aug. 2024Publicerad: 17 aug. 2024

Det gamla svenska aktierådet “Köp till sillen, sälj till kräftorna” fungerade dåligt i år igen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Det amerikanska rådet är bättre”, säger Frida Bratt från Nordnet.

Enligt det gamla svenska aktietipset – skulle man ha köpt aktier i juni och sålt dem nu.

Men det rådet fungerade dåligt i år, enligt sparekonomen Frida Bratt på Nordnet.

“Totalt sett så har det varit en svag sommar. Det är framförallt augusti som det har varit riktigt svajigt, i samband med raset.”

Sälj aktierna i maj

Stockholmsbörsen gick ner 3,2 procent från midsommar till den 7 augusti i år, som var den officiella kräftpremiären. Och enligt Frida Bratt – är det här rådet förlegat.

“Jag tror att det stämmer sämre och sämre faktiskt. Möjligen stämde det bättre när den svenska börsen inte var alltför global”, säger hon.

“Humöret på den svenska börsen följer i väldigt hög utsträckning den amerikanska numera.”

ANNONS

I USA rekommenderar man att sälja av aktierna under sommaren och komma tillbaka till hösten. Eller som man där säger: “Sell in May and go away”.

Och det här tipset fungerar bättre anser Frida Bratt.

“I år hade det fungerat bättre, än det svenska uttrycket. Men det här är inget som privatsparare ska ändra sina placeringar efter tycker jag. Man ska ta det med en nypa salt.”

ANNONS

Fortsatt oro

Hon tillägger att man bör utgå ifrån när man vill använda pengarna istället.

“Gå efter när du ska använda pengarna, hur långsiktig du är och hur bekväm du är med den aktieandelen du har. Det är det som ska avgöra, snarare än det här.”

Om det är köpläge på börsen, går inte att svara på enligt Frida Bratt. Men hon tillägger att man får vara beredd på att det kan fortsätta att vara oroligt på börsen framöver.

“Det finns ett orosmoln kring amerikansk konjunktur och kring techjättarna. Men om man är långsiktig på börsen, klarar man det även om det skulle vara några veckor till med oro.”

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS