Är det nu det äntligen vänder? Efter ett synnerligen mörkt 2023 skymtar lite ljusare tider för svenskarnas privatekonomi. Om experterna får rätt, vill säga. Här är spådomarna som du kan hoppas slår in.
Mest läst i kategorin
- Räntetoppen är nådd
Toppar Riksbankens styrränta på 4 procent, eller krävs det mer för att brotta ned inflationen? Om inget oförutsett händer talar det mesta för att det bär av nedåt för boräntorna nästa år. Många ser till och med framför sig räntesänkningar redan till våren.
Konjunkturinstitutet tror i sin nya prognos att inflationen faller tydligt 2024, och från i sommar inleder Riksbanken en serie räntesänkningar
Storbankerna tror också på lägre räntor. SEB ser tre räntesänkningar framför sig. Även Nordea är optimister.
— Räntan har toppat, säger Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.
Skulle du vilja anlita erfaren arbetskraft? Klicka här.
- Från krispolitik till satsningar
Det kan också vara dags för regeringen att byta fokus nu när inflationen faller tillbaka, tror Shoka Åhrman, sparekonom på SPP. Då inflationen bara steg var detta inte möjligt, men nu när det ser ut att ha vänt så kan saken komma i ett annat läge.
— Att inflationen går ned är viktigt. Det blir ett skifte, säger hon.
Vissa krisåtgärder blir kvar. Det så kallade tilläggsbidraget för barnfamiljer på upp till 2 100 kronor i månaden förlängs till i juni 2024, konstaterar hon.
- Vi kan planera igen
— När ekonomin blir lite mer förutsägbar så kan hushållen få en chans att komma i kapp, säger Anders Stenkrona.
Det går att planera sin egen ekonomi igen, och man behöver inte längre bara försöka klara att hantera alla galna kostnadsökningar. Det kommer att göra oss både rikare och mer optimistiska, tror han. Och så kan vi börja spara igen.
— Vi har sett att sparandet har minskat med 60 procent under 2023. Men nu visar flera undersökningar på optimism inför framtiden, säger Anders Stenkrona.
- Bostadsmarknaden
Lägre boräntor kan göra att bostadsmarknaden stabiliseras. Mäklarstatistik tror till exempel att 2024 kommer att innebära att fler affärer kommer att göras.
Andra, som SEB, tror på svag press nedåt på bostadspriserna under det första halvåret 2024.
— Men sedan vänder det uppåt. I takt med att räntesänkningarna tar fart så blir det en successiv återhämtning, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
- Börsen drar uppåt
Marknaden tänker framåt, och reagerar på positiva besked om framtiden. Hoppet om lägre ränta har redan fått världens börser att lyfta, men det kan komma mer.
— Börsen är knepig, den kan prisa in räntesänkningar redan nu. Men den borde reagera positivt på räntesänkningar, säger Américo Fernández.
- Skattesänkningar
Regeringen har aviserat flera olika typer av skattesänkningar. Till exempel breda jobbskatteavdrag och sänkt skatt för pensionärer. Dessutom får årskullen 1957 kompensation i sommar för de uteblivna skattelättnaderna som uppstod av ett misstag.
Taket för Rut- och Rot-avdraget blir 75 000, och skatterna och reduktionsplikten på bensin och diesel sänks, påpekar Shoka Åhrman.
- Kronan stärks?
Kronan har börjat stärkas, och det kan finnas hopp om att den kommer att stärkas ytterligare. Det betyder mycket för oss, enligt Américo Fernández. Mycket av det vi köper är importerat, det gäller både maten och andra saker, som kläder och prylar. Med en starkare krona ökar vår köpkraft, konstaterar han.
Är du senior och skulle vilja jobba extra? Klicka här.
- Elpriserna
Elen ser inte ut att bli lika fasligt dyr som den varit de senaste två vintrarna. Under första kvartalet 2024 handlar nu marknaden elen till cirka 80 öre per kWh, mot 90 öre för samma tid i år och 2,70 kronor under rekorddyra december 2022, berättar Christian Holtz, elanalytiker på Merlin & Metis.
— I vinter får vi betydligt lägre elpriser, men inte så låga som de var i början av 20-talet, säger han.
Johanna Cederblad/TT
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.