News55

Här är regeringens varning - och så ska du agera

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 dec. 2022

Under en pressträff meddelar energi- och näringsminister Ebba Busch och Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, att en allvarlig kris väntar runt hörnet.

ANNONS
ANNONS

– Det är viktigt att informera om en energikris om det värsta skulle hända, säger energi- och näringsminister Ebba Busch.  

Förra veckan var en utmanande tid för många hushåll med höga elpirser. Kommande vecka ser mildare ut. Ministrarna varnar dock för att prognoserna pekar på fortsatt osäkra tider, skriver Expressen.  

– Januari och februari är alltid utmanande och nu har vi en situation med reell risk för bortkoppling och dessutom höga priser, säger Busch. 

Carl-Oskar Bohlin säger på pressträffen att landet står inför en situation vi tidigare inte sett i Sverige. Skulle det bli ett strömavbrott är det en historisk händelse.  

– I den bästa av världar vet vi om att ett strömavbrott någon dag innan och vi vet när elen kommer tillbaka, säger han och fortsätter: 

– I värsta fall vet vi inte när elen försvinner och inte heller när den kommer tillbaka. 

Ministrarna uppmanar till att invånare ska ta ett personligt ansvar och lyfter en rad åtgärder som individer ska tänka på om ett strömavbrott inträffar: 

Lyssna på P4, tappa upp vatten i ett badkar eller i spann, avdela ett rum där man kan vistas och behålla värmen på ett bra sätt samt tänk på att koppla av strömförbrukande apparatur så att hushållen lätt kan fasas in på elnätet igen.  

ANNONS

Regeringen vill även att samtliga hushåll ska ha en batteridriven radio, vattenflaskor, ett stormkök, sovsäck samt mat som inte blir dåligt hemma, ifall krisen inträffar.

– Det är bättre att vara förberedd än att vara oförberedd. Det här är inte ett sätt att försöka vara alarmistisk, säger Carl-Oskar Bohlin.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS