Med ett skakigt fjolår i bagaget där Stockholmsbörsen föll med 25 procent kan ett mindre dramatiskt år på börsen kännas långt borta. I en intervju med Göteborgs-Posten berättar Nordnets sparekonom Frida Bratt om sin syn på 2023, och vad småspararna ska hålla koll på.
Mest läst i kategorin
Trots fortsatt konjunkturnedgång ser sparekonomen optimistiskt på kommande året.
– Jag tror att inledningen av året kan bli skakig, men att det därefter kommer att se bättre ut 2023 jämfört med 2022. Inflationsoro kommer bytas ut mot konjunkturoro, och då blir den stora frågan hur mycket konjunkturnedgången kommer att slå mot bolagens vinster. Men generellt har jag trots allt en förhållandevis positiv grundsyn på 2023, eftersom vi onekligen går mot en mjukare penningpolitik. Vi kanske inte får några räntesänkningar, men höjningarna bör stanna av, säger hon.
Förhoppningarna för en mjukare penningpolitik grundar sig i att teknik- och fastighetsbranschen, vilka är några av de branscher som drabbats hårdast av de höga räntorna, kan få en lättnad.
– Relativt sett skulle dessa sektorer därför kunna klara sig bättre. Fortfarande lär dock lönsamhet idag premieras framför vinst långt fram i tiden. Därför bör man titta efter aktier inom dessa sektorer som pressats ned orättvist mycket, enligt Frida Bratt.
I samma intervju lyfter hon fram vilka hot som blir störst för småspararna under 2023.
– Att scenariot med en mjukare penningpolitik inte slår in. Centralbankerna hade under 2022 börshumöret helt i sina händer, och kommer att fortsätta ha det. Ett annat hot, men också en stor möjlighet, är Kina. Nu lättar landet på sina covidrestriktioner och det är bra ur ett globalt tillväxtperspektiv. Det gör också att inflationsdrivande flaskhalsar kan försvinna. Men en joker är om Kinas nyvakna tillväxt ökar efterfrågan på råvaror kraftigt, vilket då skulle kunna bli inflationsdrivande i omvärlden.
Sparekonomen tipsar slutligen om att se över vilka pengar man väljer att investera på börsen.
– Är du väldigt orolig när börsen svänger kanske du har fel sorts pengar på börsen. Dela upp sparandet i kortsiktiga pengar och långsiktiga, där de förstnämnda inte är på börsen. Ett annat sätt att hantera hot, möjligheter och svängningar på börsen är att inte hantera dem. Eller, rättare sagt, inte ändra sparbeteende efter börsens svängningar.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.