News55

Så undviker du strul med banken

Artikelbild
Arkivbild / TT
e55
e55
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 10 jan. 2024

I takt med att allt fler bankrelaterade ärenden flyttas till internet får en del äldre det svårare att sköta sin ekonomi. Det finns dock hjälp att få.

ANNONS
ANNONS

Vi lever i en värld som blir allt mer digital, vilket påverkar hur vi sköter våra bankärenden. Fler och fler bankkontor stänger ner och hanteringen har istället flyttats till internet. Detta påverkar många äldre och kan utgöra ett hinder.

Har man problem finns det dock hjälp att få. Tillhör du själv den här gruppen eller är du anhörig till en person som inte är helt bekväm på internet så finns det flera nyttiga tips att ta del av, skriver Nyheter24.

Ett sätt att underlätta situationen är att ge anhörigbehörighet till en familjemedlem. Det ger någon av dina nära och kära möjligheten att hjälpa till med enklare ärenden hos din bank. För att ansöka om anhörigbehörighet vänder du dig till Skatteverket. För anhörigbehörighet behöver du inte ge ut någon fullmakt. 

Du kan också ge en anhörig en så kallad dispositionsrätt. Det innebär att den personen kan hjälpa dig med att förvalta konton, betala räkningar och andra bankrelaterade ärenden. Att använda sig av dispositionsrätt kan till exempel vara användbart om man blir sjuk och på egen hand har svårt att kontakta banken. 

Tips innan du utfärdar en fullmakt

Är du intresserad av att utfärda en fullmakt till en närstående finns det dock en del saker som kan vara bra att tänka på, enligt Svenska Bankföreningen.  

  • Fullmakten ska vara skriftlig. 
  • De flesta banker har färdiga fullmaktsblanketter. Kontakta din bank för att ta reda på vad du behöver för blankett utifrån vilka ärenden du behöver hjälp med.
  • Var noga med att ange i vilken omfattning fullmakten ska gälla.
  • Det måste framgå tydligt vem eller vilka som ska utföra bankärenden för din räkning. Ska flera anges måste det framgå om de kan agera var för sig eller tillsammans.
  • Om fullmakten endast avser en viss tid måste den exakta tiden framgå.
  • Det måste också framgå om fullmakten ska upphöra i händelse av att du avlider.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS