News55

Här är tre vanliga sparmissar – och hur du undviker dem

Artikelbild
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 23 apr. 2024Publicerad: 08 dec. 2023

I tuffa ekonomiska tider kan det vara bra att se upp för vanliga sparmissar. Privatekonomen Américo Fernández pekar ut tre vanliga – och hur man kan undvika dem.

ANNONS
ANNONS

Den första sparfällan Américo Fernández delar med sig av i TV4 är flockbeteende. Det är vanligt att vi människor vill göra precis som alla andra. 

Istället för att följa experters råd eller vår egen magkänsla vill vi människor ändå se vad grannen gör, och göra likadant. Detta beteende är till exempel mycket vanligt när det kommer till börsen. 

Den andra fallgropen är valfrihetsparadoxen

Tänk dig att du ska köpa ett par jeans i en butik. Du möts av ett utbud på 100 olika jeans. Den stora valfriheten gör att det egna ansvaret ökar, och även förväntningarna på att hitta det perfekta paret. Din reaktion blir att du väljer att lämna butiken för att beslutet är för svårt. 

Detta kan jämföras med när du ska börja investera i till exempel premiepensionen. Här står du också inför ett hav av alternativ. De flesta väljer då att skjuta på beslutet för att man blir paralyserad av alla valmöjligheter. 

Sist tar sparekonomen upp prokrastinering. Vi väntar att ta tag i saker som nödvändigtvis inte ger belöning här och nu. Som med pensionen till exempel. Vi tänker den dagen, den sorgen. 

Även om sparmissarna kan verka svåra att undvika ger privatekonomen flera tips för att tänka annorlunda. För att hålla sparandet igång och att slippa ta svåra beslut varje månad kan man sätta upp automatiska överföringar varje månad. 

Ett annat knep är att sätta upp delmål, särskilt om du har långa sparhorisonter som pensionen. Fernández tipsar om att man kan belöna sig för varje delmål man når för att orka långsiktigt. 

ANNONS

Det sista rådet han ger är att undvika att följa flocken och investera utifrån egna förutsättningar istället. Han är dock noga med att påpeka att man bör enbart  investera i det man förstår. Förstår man sig inte på krypto, till exempel, är det bra att undvika. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS