News55

Här blir patientavgiften dubbelt så dyr

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 mars 2024

Det blir dubbelt så dyrt att besöka en läkare på vårdcentralen, akutvården blir 100 kronor dyrare och det kommer att införas en avgift för digital vård. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

ANNONS
ANNONS

Höjningen av patientavgifterna är resultatet av en långdragen politisk debatt i Västra Götalandsregionen.

Den ursprungliga planen var att höjningarna skulle träda i kraft redan vid årsskiftet, men på grund av kritik från oppositionen sköts beslutet upp.

Till slut nådde det rödgröna S-V-MP-styret en överenskommelse med Moderaterna och beslutet kunde klubbas igenom.

– Vi har inte några större bekymmer med egenavgifter, utan de är en del av hur sjukvården ska finansieras och styras. Vi hade en sak som vi verkligen ville få igenom, och det var att ha en differentiering mellan fysiska och digitala besök. Vi framförde det till sossarna, och de lyssnade på oss och tog in det. Då har vi i alla fall vunnit något, säger Lars Holmin (M), vice ordförande i regionstyrelsen, till GP.

Den tydligaste förändringen för invånarna i Västra Götalands-regionen blir den dubbelt så höga patientavgiften. Från den 1 april kommer ett läkarbesök på vårdcentralen att kosta 200 kronor, jämfört med dagens pris på 100 kronor.

Besök på akutmottagningar och rehabmottagningar kommer att kosta 100 kronor mer än tidigare och det införs även en avgift för digitala vårdbesök. Chatt, videomöten och telefonrådgivning kommer att kosta 80 procent av vad ett fysiskt besök hade kostat.

“Tufft beslut”

De höjda avgifterna beräknades medföra cirka 100 miljoner i ökade intäkter. Nu ser det snarare ut att landa på 175 miljoner.

ANNONS

– Det här kommer vi följa. Det är väldigt svårt att beräkna hur patientströmmarna kommer gå, hur många som har högkostnadsskydd och hur många yngre som har det avgiftsfritt. Men vi gör det här på grund av att vi aldrig har haft en så här tuff ekonomisk situation innan, inte sedan 90-talet, säger Janette Olsson (S), ordförande i strategiska hälso- och sjukvårdsnämnden, till tidningen.

– Det är ett tufft beslut att ta, och vi hade önskat att vi kunde låta bli. Men vi är i en ekonomisk kris och behöver se över regionens verksamheter och avgifter.

ANNONS
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]