News55

Nybliven pensionär? Se då över dina försäkringar

Ett par personer går igenom olika dokument. Det kan vara bra att se över vilka försäkringar du har om din situation har förändrats, exempelvis om du har blivit pensionär.
Det kan vara bra att se över vilka försäkringar du har om din situation har förändrats, exempelvis om du har blivit pensionär. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 aug. 2024Publicerad: 06 aug. 2024

Om du nyligen har blivit pensionär eller snart ska bli det kan det vara en god idé att se över dina försäkringar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka försäkringar du ska ha som pensionär beror förstås på flera olika saker, men det finns några riktlinjer och fallgropar som kan vara bra att känna till, skriver Microsoft.

Gustav Jonsson, jurist och expert inom pension och försäkring vid Konsumenternas försäkringsbyrå, säger enligt Microsoft till Nyheter 24 att man får anpassa sina försäkringar efter behov och en eventuellt förändrad situation.

Han säger vidare att för den som exempelvis reser mycket mer kan det vara bra att se över och komplettera sitt reseskydd.

Vissa försäkringar kan bli sämre eller dyrare, flera olycksfallsförsäkringar brukar enligt honom till exempel bli sämre i takt med ökad ålder, även livförsäkringar kan bli mycket dyrare.  

Hemförsäkring – ett måste

En hemförsäkring behöver du alltid ha oavsett vilken bostadstyp du har, det menar Konsumenternas försäkringsbyrå, och det gäller så klart även om du är pensionär.

Den som har bil eller motorcykel måste enligt lag ha en trafikförsäkring.

ANNONS

Nödvändiga försäkringar

ANNONS

Konsumenternas försäkringsbyrå menar att vissa försäkringar är nödvändiga även om du gått i pension eftersom de innehåller katastrofskydd som gör att du slipper stå för dyra kostnader vid allvarliga händelser och i stället får hög ersättning.

Det handlar om bilförsäkring, båtförsäkring, djurförsäkring och reseförsäkring.

Bra att ha

Försäkringar som Konsumenternas försäkringsbyrå kategoriserar som bra att ha är inte lika självklara men för en del kan de ändå vara relevanta.

Från dessa försäkringar får du vanligtvis lägre ersättning än du får från dem som den rådgivande byrån kategoriserar som nödvändiga.

Det handlar om efterlevandeskydd och livförsäkring, olycksfallsförsäkring samt sjukvårdsförsäkring.

Kanske inte?

Några försäkringar anser Konsumenternas försäkringsbyrå att du kan fundera en extra gång på om du verkligen behöver, de ger ofta låg ersättning eller täcks redan av någon annan försäkring.

ANNONS

Det handlar om”begravningsförsäkring”, extra avbeställningsskydd, förlängd motorgaranti, ID-skydd, produktförsäkringar, separat assistansförsäkring, och självriskförsäkringar.

Undvik

Konsumenternas försäkringsbyrå lyfter fram några fallgropar när det handlar om försäkringar för pensionärer.

Fallgroparna är till exempel att ha en hemförsäkring som är stor och dyr trots att du inte har ett så stort behov, att resa oförsäkrad eller att resa med hälsobesvär utan att först få godkänt från sitt försäkringsbolag.

Andra fallgropar är att ha en helförsäkring på en gammal bil med väldigt lågt marknadsvärde, att ha en olycksfallsförsäkring där beloppet urholkats och att ha en gruppförsäkring som har utgått vid en viss ålder. 

Tjäna en hacka på rätt försäkringar

Rätt försäkringsskydd är a och o för att kunna få fullgott skydd och ersättning om olyckan är framme. Se också till att du inte slänger pengar i sjön på onödiga försäkringar.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS