News55

Här sparar turister pengar – om de plockar skräp

Artikelbild
Aline Almedia från Brasilien och Robert Nally från Irland tycker att belöning i stället för straff är ett bättre sätt att möta konsekvenserna av massturism. (Foto: Cornelia Mikaelsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 juli 2024Publicerad: 28 juli 2024

Rensa kanalen från skräp och hyr en båt gratis. Det är ett erbjudande till turister som lanserades i Köpenhamn tidigare i juli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi vet att vi inte kan rädda hela världen, men det här är ett sätt att bidra”, säger Julie Overgaard på Goboat.

Två båtar med 14 turister utrustade med håvar har precis gett sig ut i Köpenhamns kanal för att fånga upp skräp.

Som tack får de låna båten gratis i en timme, vilket annars skulle kosta cirka 900 svenska kronor.

Intresset verkar jättestort. Vi har fullbokat veckan ut och jag har märkt att det kommer allt fler utländska namn i bokningssystemet, sade Overgaard tidigare i juli.

Initiativet är en del av Copenpay, ett koncept framtaget av Köpenhamns officiella turistbyrå, som belönar turister som väljer hållbara alternativ.

“Tidigare har vi gett håvar till barn och utnämnt dem till skräppirater när de kommer tillbaka med skräp, men det här är första gången som vi erbjuder gratis uthyrning som tack för hjälpen”, säger Overgaard.

Hantera massturismen

Aline Almedia från Brasilien och Robert Nally från Irland är två turister som nappat på idén. Efter en timme till sjöss har de lyckats fylla två påsar med bland annat pappersmuggar och plast.

ANNONS

“Jag läste om det på Instagram och tänkte att det var en fantastisk idé. Köpenhamn är också en dyr stad så det fanns inget som talade emot”, säger Aline Almedia.

Robert Nally instämmer och jämför Köpenhamn med Barcelona där turister blivit allt mindre omtyckta bland vissa grupper.

Jag vet att lokalinvånare har varit trötta på massturismen, men då tycker jag att det här är ett mycket bättre sätt att tackla problemet.

ANNONS

Kritiska lokalinvånare

Stadsdelen Islands Brygge, där båtuthyrningen ligger, är långt ifrån skonad från högljudda fester och skräp under sommaren. Köpenhamnsbor har tidigare bekymrat sig över glasbitar som hundar kan trampa på och skräp som riskerar att hamna i kanalen.

Det har blivit allt mer skräpigt och stökigt under sommarmånaderna, säger Kim Baden Kristensen som bott i området i 15 år.

Men enligt honom kan man inte enbart lägga skulden på turister.

Det kommer många danskar från utkanten av Köpenhamn. Jag tror att de skräpar ned mest, men om turisterna tycker att det är kul att rensa kanalen är det ju fantastiskt.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS