News55

HD prövar statens övergrepp mot 80-åring

Port till HD, Högsta domstolen som prövar ett fall med en 80-åring som felaktigt sattes under förvaltarskap
Högsta domstolen prövar ett fall med en 80-åring som felaktigt sattes under förvaltarskap. (Foto: Magnus Andersson/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2024Publicerad: 13 sep. 2024

Arne Gavelin sattes felaktigt under förvaltarskap, han stämde staten och begärde skadestånd. I hovrätten fick han rätt i sak, nu ska statens ansvar prövas i Högsta domstolen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hur ska ett misstag som staten gör värderas och vilket skadestånd ska den som drabbas få? Den frågan ska nu Högsta domstolen besvara, skriver Senioren.

“Omyndigförklaring”

“Att sätta någon under förvaltarskap är bland det mest ingripande staten kan göra mot sina medborgare”, säger Alexander Ottosson, jurist på Centrum för rättvisa, till Syre.

2018 gjordes det här felaktigt mot Arne Gavelin i ett år, han var då 80 år.

Förr kallades förvaltarskap för omyndigförklaring. En person som är ställd under förvaltarskap kan inte hantera sina egna pengar eller skriva på kontrakt.

En person ska enbart ställas under förvaltarskap om det behövs på grund av sjukdom, allvarliga psykiska problem eller missbruk, om personen exempelvis riskerar att skada sig själv eller bli utnyttjad.

ANNONS

Domstolen gjorde fel

Hovrätten beslutade dock att Arne Gavelin skulle ställas under förvaltarskap utan att han informerats om att frågan väckts och utan att det fanns någon utförlig medicinsk utredning som bedömde om han behövde en förvaltare, det skriver Centrum för rättvisa, som driver hans fall.

ANNONS

Detta trots att ett sådant domstolsbeslut alltid ska fattas först efter att den det handlar om själv har fått möjlighet att yttra sig. Domstolen är också skyldig att inhämta en medicinsk utredning som kartlägger om personen behöver en förvaltare.

Arne Gavelin stämde staten och hovrätten gav honom rätt i sak men ansåg att skadeståndet inte skulle bli mer än 80 000 kronor.

Han ansåg dock att statens rättsöverträdelse var så pass allvarlig att markeringen behöver vara starkare och överklagade till Högsta domstolen.

“Förvaltarskapet kändes som en livstidsdom. Jag hade förlorat alla mina rättigheter och ställts utanför samhället. Det hela har varit oerhört förödmjukande. Det känns som upprättelse att Högsta domstolen nu väljer att pröva mitt fall”, säger han till Centrum för rättvisa, skriver Syre.

Behövs vägledning

Centrum för rättvisa anser inte heller att nivån på skadeståndet motsvarar allvaret i överträdelsen.

“Det finns ett stort behov av vägledning kring hur allvaret av en sådan överträdelse ska värderas. Därför är det angeläget och viktigt att målet nu kommer att prövas av Högsta domstolen”, säger Alexander Ottosson, till Senioren.

I januari eller februari 2025 väntas en muntlig förhandling ske i Högsta domstolen, sedan tar det cirka en månad innan domen kommer.

ANNONS

Enligt Centrum för rättvisa är det här fallet första gången statens ansvar för felaktigt förvaltarskap prövas i domstol.

Domstol säjer okej till att “deportera” äldre

Att inte erbjuda äldreboende inom kommunen stod Ystad dyrt, men nu ger Högsta förvaltningsdomstolen kommunen rätt.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS