News55

Historiker: Så har verkligheten sprungit ifrån Hugh Grants hus

hus Notting Hill
Historikern Laura Beers ser om en klassisk rom-com, och förvånas över att en "grupp vanliga killar i 30-årsåldern alla kan äga radhus i Notting Hill". Foto: Unsplash
Rikard Jansson
Rikard Jansson
Uppdaterad: 27 maj 2024Publicerad: 27 maj 2024

I maj är det 25 år sedan Notting Hill hade biopremiär, med Hugh Grant och Julia Roberts i huvudrollerna. Historikern Laura Beers förundras i en debattartikel i CNN att filmen har stått emot tidens tand – men häpnas över filmkaraktärens hus.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

För ett kvarts sekel sedan hade professionellt yrkessamma i 30-årsåldern möjlighet att köpa ett hus i den omskrivna stadsdelen, “men idag har det förvandlats till en bastion av extrem rikedom och privilegier där unga yrkesverksamma, och till och med 99 procent av befolkningen, inte har råd att köpa hus i”, skriver Beers.

1990-talet beskrivs som en period av ekonomisk och social optimism. Laura Beers tar Tony Blairs slogan under valkampanjen 1997 som exempel: “Storbritannien förtjänar bättre” och “Nya Labour, nytt liv för Storbritannien”.

Även Bill Clintons kampanjlåt från 1992 “Don’t stop” syftade till att ingjuta hopp om att morgondagen skulle vara bättre än gårdagen.

“25 år senare och med den stora finanskrisen 2008 bakom oss, samt de efterföljande protesterna från Occupy-rörelsen har det blivit svårare att bortse från konsekvenserna av den återkommande sociala ojämlikheten, inte bara i Storbritannien och USA utan över hela världen”, noterar hon. 

hugh grants hus i Notting hill väcker reaktioner
“När jag ser om Notting Hill är Hugh Grants hus den verkligt otroliga delen”, skriver Laura Beers i CNN. Foto: NICK UT/ TT

Sämre tillgång till hus med rimliga priser

Tillgången till bostäder till rimliga priser är historiskt låg och Millennials är mindre benägna än tidigare generationer att äga sitt eget hem.

I mitten av 1990-talet kunde ett yrkesverksamt par i 30-årsåldern kunna köpa ett hus, “även om de troligen hade behövt hjälp från familjen med handpenningen”.

ANNONS

Unga hyresgäster och bostadsköpare stängs idag effektivt ute från den centrala London-marknaden i takt med områdenas statushöjning och stadsförnyelse.

ANNONS

40 miljoner kronor för ett radhus i London

Den genomsnittliga hyran i Notting Hill kostar nu omkring 5000 pund, närmare 68 000 kronor, enligt bostadswebben home.co.uk. Det genomsnittliga radhuset i centrala London säljs nu för över 3 miljoner pund, drygt 40 miljoner kronor. Hugh Grant-huset i filmen Notting Hills såldes senast 2014 för 4,5 miljoner pund, eller 61 miljoner kronor.  “Det är inte orimligt att tro att det troligtvis har dubblats i pris sedan dess”, kommenterar Laura Beers.

Även i Stockholm har priserna stigit kraftigt under de senaste 25 åren. Enligt Svensk Mäklarstatistik var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för en bostadsrätt 19 686 kronor per kvadratmeter. Idag ligger det på 80 673 kronor per kvadratmeter, eller mer än en fyrdubbling. 

Trots den formidabla prisuppgången tror fler än hälften på ökade bostadspriser, rapporterar TT. 59 procent närmare bestämt, en ökning med sju procentenheter på en månad. 

Läs mer här:

The Breakers – sommarlyx utan begränsningar

Persbrandt och Lundell säljer lyxgodset – svindlande prislapp

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

Rikard Jansson
Rikard Jansson

Ekonomireporter på News55 med särskilt fokus på målgruppen 55+

ANNONS