News55

"Historiskt trendskifte" – nu går mobilappar om kontanterna

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 18 dec. 2017

För första gången har betalningar med mobilappar gått om betalningar med kontanter. Enligt en ny undersökning från Insight Intelligence använde i år fler mobilbetalningar än kontantbetalningar.

ANNONS
ANNONS

– Ett tydligt tecken på att vi är på väg mot ett kontantlöst samhälle, säger Lukas Berg, vd på Insight Intelligence till E55.

Undersökningen har gjorts varje år sedan 2013 och utvecklingen har gått snabbt. 2013 var det enbart 1 procent av respondenterna som svarade att de använde betalappar varje vecka. Idag är motsvarande siffra 25 procent.

– Vi ser ett historiskt trendskifte. Det är första gången kontanter används i mindre grad än mobilappar. Då ska man tänka att mobila betallösningar är relativt nytt och på några år har utvecklingen gått extremt fort, säger Lukas Berg.

Grafik: Insight Intelligence

Det skiljer sig dock mellan olika åldrar, och mellan könen. Störst andel som använder mobila betalningsmedel är unga kvinnor i åldern 16-29 år, där nästan hälften betalar med mobilappar varje vecka.

– Unga kvinnor är pådrivande i utvecklingen och sticker ut i användandet av mobila betaltjänster. Vi ser inte bara skillnader mellan generationer utan också mellan kön, säger Lukas Berg.

En orsak till den snabba ökningen av mobilbetalningar är enligt undersökningen tillgången till mobila betalningar.

– Det är infrastrukturen för sådana betalningar som gör det möjligt. Folk betalar i högre grad sin parkering med hjälp av mobilen, av den enkla anledningen att det är tillgängligt. Samma sak gäller med torghandel, där vi ser en ökning för att många handlare har börjat använda exempelvis Swish, berättar Lukas Berg.

ANNONS

Medan unga står för en stor del av mobilbetalningarna är äldre mer benägna att använda kontanter och står för en väldigt liten andel av mobilbetalningarna.

– Det är en generationsfråga och just äldre män använder mer kontanter, säger Lukas Berg.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS