News55

Jurist: Därför är arvstvister så vanliga

arv
I artikeln får du svar på varför det är så vanligt med arvstvister. (Foto: Pexels)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 21 okt. 2024Publicerad: 21 okt. 2024

“När exempelvis barn bråkar om arv skulle jag säga att det oftast är föräldrarnas fel”, förklarar jurist i Hemmets Journal.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt tidningen uppger tolv procent av svenskarna i en Kantor Sifo-undersökning på uppdrag av Familjens Jurist att de någon gång bråkat om arv genom tvister.

“Reglerna för arv är egentligen ganska logiska i Sverige, men mycket kan ju hända. Det kan förekomma gåvor, testamente som ändrar arvsordningen och annat som komplicerar saker”, säger Arne Larsson på Familjens Jurist”, till Hemmets Journal.

Han har varit jurist i över 30 år och menar att när barn tvistar om arvet efter sina föräldrar är det oftast föräldrarnas fel.

Så uppstår arvstvister

Det troliga är att de behandlat sina barn orättvist och detta banar väg för såriga relationer släktingar emellan, konstaterar han.

Arvstvister är rätt så vanliga, säger juristen.

Ett exempel på varför osämja uppstår kan vara att ett barn fått pengar som gåva medan de andra barnen inte kompenserats.

“Det vanligaste är att man vill ha ut sin laglott från gåvor. Det innebär att man vill ha rätt till halva sitt arv, trots att exempelvis ens föräldrar gett bort allting före sin död. Kanske har de skrivit över sitt hus på ett av barnen eller skänkt värdefull konst till en släkting. Man kan också ha fört över tillgångar makar emellan. Pappan har kanske fört över alla tillgångar till sin nya fru och barnen från tidigare förhållande anser att de inte får det arv de har rätt till”, säger Arne Larsson till Hemmets Journal.

ANNONS
ANNONS

Misstankar mot testamente

På samma sätt uppstår det tvister om testamenten, det kan gro misstankar om att det inte gått rätt till när tillgångarna skrivets över på någon i familjen.

Och särskilt om han eller hon som upprättat testamentet är dement. Då kan släktingar ifrågasätta om vederbörande var vid sina sinnes fulla bruk när testamentet skrevs.

Det grälas även om värdet på olika föremål.

Sambon har rätt till hälften

Och stora missuppfattningar finns även om samboavtal, som faktiskt motsvarar ett äktenskapsord när någon är gift och genom att upprätta samboavtal gäller inte sambolagens regler om bodelning.

Det kan orsaka mycket gruff när ena partnern dött.

Juristen Arne Larsson slår fast i artikeln att det bästa är att skriva testamente. Barn har förstås sin laglottsrätt när ett par varit sambor, men sambon har samtidigt rätt till hälften av arvet.

ANNONS

Det händer också att en del tror sig ha arvsrätt fast lagen säger annorlunda.

Läs mer på Hemmets Journal om vad som gäller vid arv.

Läs mer: Bråk om arv splittrar familjer – så säger lagen News55

Missa inte: God man ärvde 4,8 miljoner – polisanmäld News55

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS