News55

Kakaopriset fortsätter skena – historisk topp

TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 26 mars 2024Publicerad: 26 mars 2024

Chokladsugna som ser fram emot helgens påskägg kan snart få betala betydligt mer för att stilla sina behov. Priset för kakao på terminsmarknaden har skenat iväg till en ny historisk topp över 10 000 dollar per ton. Tisdagens rekordpris för kakao kan jäm…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kakaopriset fortsätter skena – historisk toppDiomande Bleblonde AP/TTKakao är rekorddyrt på världsmarknaden – över 10 000 dollar per ton på terminsmarknaden. ArkivbildEkonomiTT-BloombergChokladsugna som ser fram emot helgens påskägg kan snart få betala betydligt mer för att stilla sina behov.Priset för kakao på terminsmarknaden har skenat iväg till en ny historisk topp över 10 000 dollar per ton. Tisdagens rekordpris för kakao kan jämföras med prisnivåer strax under 3 000 dollar för ett år sedan och kring 4 000 dollar vid senaste årsskifte – redan det historiskt höga prisnivåer. Stora chokladtillverkare har redan flaggat för prishöjningar i år och nästa år – varningar som med lyftet över 10 000 dollar per ton för kakao får nytt bränsle. En serie dåliga kakaoskördar i Västafrika – bland annat på grund av ogynnsamt väder, skogsbränder och sjukdomar som sprids bland kakaoplantor – har skapat ett stort underskott på råvaran på världsmarknaden. “Den västafrikanska utbudssituationen är fortsatt extremt tajt”, skriver råvaruanalytikern The Hightower Report i en kommentar. Produktionen påverkas också negativt av dåliga arbetsvillkor och hård prispress på kakaoodlare från stora västerländska grossister, vilket har gjort att många odlare väljer att gå över till annan produktion. Världsmarknadspriset på socker – en annan viktig råvara i den choklad vi brukar äta – har också gått upp med cirka 10 procent i år. Fakta: Kakaohalten varierar i chokladen TT Många produkter på chokladhyllorna i svenska butiker anger halter som 70 eller 80 procent. I den procentsatsen ingår dock både kakaopulver och kakaosmör – som gör att halten av ren kakao varierar. För att kalla en produkt mjölkchoklad måste den innehålla minst 25 procent kakao. Alternativ som har lägre halt kakao får inte använda ordet choklad i marknadsföringen, vilket gör att många lågprisprodukter i segmentet kort och gott heter block.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS