News55

Kina kritiserar Kanadas elbilstull

Artikelbild
Kanadas premiärminister och hans regering inför höga tullar på elbilar från Kina och följer därmed USA:s tidigare beslut. (Foto: Kelly Clark/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Kanada följer efter USA och inför en tull på 100 procent på elbilar gjorda i Kina. Svaret från Kina: Inte bra.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Vi gör det här i linje med andra länder i världen som ser att vi alla utmanas. Vi måste vidta åtgärder”, säger Kanadas premiärminister Justin Trudeau.

För närvarande är de enda elbilar som importeras till Kanada från Kina Teslamodeller som är tillverkade där. Modeller gjorda i till exempel Tyskland berörs inte.

USA, som införde motsvarande tullar i maj, har uppmuntrat Kanadas beslut.

President Joe Biden har motiverat tullarna med att subventioner från den kinesiska staten till landets elbilstillverkare snedvrider konkurrensen.

Kanada inför också 25-procentiga tullar på stål och aluminium från Kina. Enligt vice premiärminister Chrystia Freeland ska regeringen också överväga nya tullar på kinesiska batterier, batteridelar, solpaneler, metaller som används i den gröna omvandlingen och halvledare.

“Kina har en statligt styrd politik inriktad på överkapacitet och stort överutbud för att skada våra industrier, Vi tänker inte låta det ske”, sade Freeland

Kinas ambassad i Kanada kritiserar tullbeskedet starkt.

“De kommer att skada handelsrelationerna och det ekonomiska samarbetet mellan Kina och Kanada” lät det i ett uttalande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS