News55

Så klarar du ekonomin efter separation

En kvinna lägger sin vigselring på ett bord. I oktober brukar flest människor separera, här ger bostadskreditinstitutet Hypoteket råd om vad du kan tänka på för att du ska klara ekonomin vid en eventuell separation
I oktober brukar flest människor separera, här ger bostadskreditinstitutet Hypoteket råd om vad du kan tänka på för att du ska klara ekonomin vid en eventuell separation. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 sep. 2024Publicerad: 24 sep. 2024

Efter en separation är det svårt för både kvinnor och män att få pengarna att räcka till en egen bostad, det visar flera undersökningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Snart är det oktober och då brukar flest människor separera, enligt en del är det semestern som, med två månaders fördröjning, leder till fler skilsmässor.

Separationer

Under 2023 skilde sig 21 231 par, det är färre än 2022 då 21 531 par skilde sig, vilket var det lägsta antalet sedan 2005.

En förklaring kan vara att det även var färre människor som gifte sig, men det är inte hela förklaringen.

Det finns ingen samlad statistik på hur många sammanboende par som separerar under ett år, men vare sig ett par lämnar ett giftermål eller ett samboförhållande är det viktigt att de kan hitta nya, separata bostäder.

ANNONS

Högre kostnader

Både vardagslivet och ekonomin förändras för dem som separerar och bostadskostnaden ska nu bäras av en person i stället för två.

När människor skiljer sig måste det oftast gå snabbt att hitta en ny bostad. I dag är utbudet på bostäder stort, vilket kan underlätta.

ANNONS

Den som inte har råd att köpa en ny bostad måste hyra och många som är nyseparerade måste hyra i andra hand om deras ekonomi inte räcker till ett bostadsköp.

“Går kalkylen inte ihop för en bostad som passar behoven, både att köpa och att hyra, får man lösa det genom att flytta till en mindre och billigare”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på Hypoteket i ett pressmeddelande.

Råd från Hypoteket

Bostadskreditinstitutet Hypoteket råder dig att se över din ekonomi under pågående relation.

Det ekonomiska upplägget kan ha blivit till utan eftertanke och det kan ha blivit lite orättvist vilket du kanske inte inser förrän någonting dramatisk händer.

Om den ena i en relation gjort karriär betyder det ofta att den andra tagit mer ansvar för barn och hushåll, vilket har en negativ inverkan på den personens inkomst.

Det kan undvikas om ni regelbundet ser över ert ekonomiska upplägg och justerar eventuella ekonomiska skillnader så att det blir rättvist redan under den pågående relationen.

Du kan också ställa dig i bostadskö, ju längre du stått i kö desto mer sannolikt är det att du kan få ett förstahandskontrakt på en hyresbostad.

ANNONS

Det kan bli dyrt när ett hem ska bli två men det är bra att ha tålamod, allt behöver inte vara nytt och helt precis när du flyttar in, låt det ta tid att få allt på plats.

Så påverkas din pension av skilsmässa

Vid skilsmässa delas i regel alla tillgångar lika. Men hur påverkas din pension och sparande? Juristen förklarar vad som gäller i en intervju med Expressen.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS