News55

Låg pension? Här kan du få hjälp till hyran

En man sitter vid datorn och tittar på några pappersdokument. För dem som har det sämst ställt finns det massor av fonder och stiftelser att söka hjälp från, tänk på att du behöver många personliga uppgifter och dokument när du ska söka pengar
För dem som har det sämst ställt finns det massor av fonder och stiftelser att söka hjälp från, tänk på att du behöver många personliga uppgifter och dokument när du ska söka pengar. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2024Publicerad: 27 sep. 2024

Inflation och räntehöjningar har gjort att alla kostnader har ökat de senaste åren, de som har det sämst ställt kan få hjälp från fonder och stiftelser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tidningen Hem & Hyra listar stiftelser och fonder som personer med dålig ekonomi kan söka pengar hos, för att kunna få stöd kräver de flesta att du är ensamstående och tjänar högst fyra prisbasbelopp.

I år innebär det en inkomst på högst 229 200 kronor. Oftast kräver en ansökan många personliga uppgifter, exempelvis inkomstuppgifter, och dokument som personbevis.

Hon sökte hjälp

Elisabeth Trumstedt är förtidspensionär, hon började jobba som lokalvårdare direkt efter skolan och innan hon hunnit fylla 40 var hennes kropp så utsliten att hon förtidspensionerades.

När hennes sambo dog ärvde hon ett lån på 80 000 kronor som stod i hennes namn, trots att hon nu har betalat av det är hennes ekonomi dålig, hon oroas av att hennes månadshyra kommer höjas med 2 000 kronor.

En gång om året brukar hon söka hjälp från fonder och stiftelser, hon har bland annat fått pengar för att betala en skuld till tandläkaren och för att köpa en ny dammsugare.

I år får hon hjälp av Marina Frisk på Fondbyrån i Skärholmen i sydvästra Stockholm, som hjälper boende i Skärholmens kyrkas församling att hitta fonder där de kan söka pengar de uppfyller kriterierna för att kunna få.

Marina Frisk råder Elisabeth Trumstedt att söka pengar från föreningen FVO som, enligt Hem & Hyra delar ut cirka 40 miljoner kronor till behövande i hela Sverige.

ANNONS

Via FVO kan du söka hjälp från 80 olika stiftelser med en och samma blankett. Du kan få hjälp med allt från tandvård till en ny cykel.

Elisabeth Trumstedt sökte pengar från FVO, hon behövde dem för att betala en skuld till sin syster samt för att köpa mat och nya kläder. Hon fick 8 000 kronor.

Några fonder och stiftelser

NamnÄndamål
Alexandra och Bertil Gyllings stiftelseFör behövande privatpersoner, bland annat.
Alma Detthows hjälpfondFör ensamstående kvinnor som är i tillfälligt behov av hjälp.
Anderssons minneFör personer som drabbas av långvariga, svåra sjukdomar eller av invaliditet.
Doktor Felix Neuberghs StiftelseFör behövande, åldersstigna, sjuka eller handikappade personer, samt för ungdomars fostran och utbildning.
FrimurarnaDe har regionala fonder som bland annat är till för behövande.
JohanniterordenFör privatpersoner, hjälp ges främst i form av en beställning hos exempelvis en vårdgivare.
Stiftelseansökan SEBDet här är en portal med stiftelser som förvaltas av banken SEB.
Stiftelser hos HandelsbankenBanken förvaltar flera stiftelser för behövande.
Svenska kyrkans stiftelser och fonderFlera stiftelser och fonder, även personer som inte är medlemmar i Svenska kyrkan kan söka, men organisationer prioriteras.
Swedbanks fonderBanken förvaltar flera stiftelser och fonder för behövande.
Källa: Hem & Hyra, här hittar du även information om många fler fonder och stiftelser.

Fler söker hjälp för skulder – “en ny grupp”

Det tuffa ekonomiska läget leder till ökat tryck hos kommunernas budget- och skuldrådgivare.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS