News55

Lägre flygskatt ger inte lägre biljettpris

Ett flygplan flyger förbi flygtornet på Arlanda. När flygskatten sänks nästa år kommer inte flygbiljetterna bli billigare
När flygskatten sänks nästa år kommer inte flygbiljetterna bli billigare. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 04 sep. 2024Publicerad: 04 sep. 2024

Nej, semesterresan kommer inte bli billigare när flygskatten tas bort nästa sommar, i stället kommer priserna öka på grund av nya EU-regler.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den första juli nästa år slopas flygskatten, det har regeringen och Sverigedemokraterna kommit överens om, skriver Aftonbladet.

Vid en pressträff i Rosenbad sade Sverigedemokraternas gruppledare Linda Lindberg, att åtgärden kommer ge sänkta biljettpriser.

Regeringen tycker att flygskatten är ineffektiv samt att den drabbar näringslivet och driver svenska resenärer till flygplatser utanför Sverige, det skriver Dagens Nyheter.

Effekt på klimatmålen

“När det gäller våra svenska klimatmål kommer det inte bli en jättestor förändring. Vår ambition är att detta kommer att öka antalet flygresenärer vilket i förlängningen innebär mer flygtrafik. Det kommer påverka klimatutsläppen, men det är något vi får titta på längre fram”, säger Linda Lindberg till DN.

Forskare vid bland annat Chalmers och KTH menar att ny forskning tyder på att flygskatten har haft större klimateffekt än vad som förutspåtts.

De bedömer även att regeringen underskattar de ökningar av utsläpp som halverad flygskatt skulle ge, vilket var det förslag som skickades ut på remiss. Även naturvårdsverket har motsatt sig att flygskatten sänks.

Utsläppsrätter och biobränsle

ANNONS

Enligt regeringens uträkning blir flygskatten på en Europaresa nästa år 77 kronor och 82 kronor för en inrikesresa, den blir 323 kronor för en resa till USA och 517 kronor för en resa till Asien.

Det här innebär dock inte att biljettpriserna kommer minska med dessa summor för andra förändringar kan göra att priset i stället ökar.

Tidigare har flyget haft fri tilldelning av EU:s utsläppsrätter men det är på väg att fasas ut så att flygbranschen måste köpa utsläppsrätter och det kommer öka branschens kostnader.

Kravet på att flygbränslet ska blandas ut med biobränsle kommer öka och det ger också högre kostnader. Kravet på inblandning ligger på 2 procent 2025, men 2035 ska det vara 20 procent och 2050 är kravet 70 procent.

De här sakerna bådar för att biljettpriset kommer öka. Regeringen har dock inte räknat på hur mycket det kommer påverka priset på biljetter, det skriver Aftonbladet.

Oppositionen: Vilken planet bor de på?

Oppositionen är djupt kritisk mot regeringens besked att flygskatten slopas. “Det är en oerhört oansvarig klimatpolitik”, säger språkröret Amanda Lind (MP).

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS