News55

Lägre inflation i Frankrike och Spanien

Artikelbild
Inflationen i Frankrike och Spanien dämpades något i juni, enligt preliminära beräkningar. Arkivbild. (Foto: Francois Mori/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 28 juni 2024Publicerad: 28 juni 2024

Inflationen i Frankrike och Spanien sjönk i juni enligt preliminära beräkningar. Och inflationsförväntningarna i eurozonen fortsätter nedåt, visar en ECB-mätning.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den franska inflationen sjönk till 2,1 procent i juni. I maj låg inflationen i eurozonens näst största ekonomi på 2,3 procent.

Nedgången var något större än väntat. Analytiker hade i genomsnitt räknat med en fransk inflation i juni på 2,2 procent, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

Enligt det EU-harmoniserade inflationsmåttet sjönk inflationen i Frankrike i maj till 2,5 procent, vilket kan jämföras med 2,6 procent i april.

Inflationen dämpas även i Spanien enligt en första beräkning, ned till 3,4 procent i juni från 3,6 procent i maj. Detta var i linje med förväntningarna.

I en separat rapport från Europeiska centralbanken fortsätter inflationsförväntningarna i eurozonen nedåt. Inflationen väntas enligt ECB:s månatliga mätning ligga på 2,8 procent om ett år och 2,3 procent om tre år. Förra månaden låg förväntningarna på 2,9 respektive 2,4 procent.

Junisiffror för inflationen i Tyskland och hela eurozonen väntas nästa vecka. Svenska inflationssiffror för juni från Statistiska centralbyrån (SCB) dröjer till den 12 juli.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS