News55

Lägsta elpriset på flera år

Artikelbild
Lägsta veckopriset på väldigt länge. Arkivbild. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 27 aug. 2024Publicerad: 27 aug. 2024

Det lägsta elpriset på flera år. Det blev facit från förra veckan, visar prisstatistik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Knappt två öre per kilowattimme (kWh) kostade elen i snitt förra veckan i tre av Sveriges fyra elområden. Så lågt har priset inte legat så långt elbörsen Nord Pool veckostatistik visar, 2022-2024. Även i sydligaste Sverige var priset ovanligt lågt, i snitt strax under 14 öre/kWh i snitt sett över hela vecka 34.

Rejält blåsigt väder i slutet av förra veckan är huvudförklaringen. Det fick rejäl fart på vindsnurrorna. Lördag, söndag och även måndag hade teoretiska minuspriser nästan varje timme i samtliga elområden.

Med så mycket elöverskott har Svenska kraftnät fullt upp med att få elproducenter att dra ner effekten, konstaterar myndigheten på sin sajt. För mycket elproduktion, speciellt svajig, väderkänslig sådan, skapar problem att hålla balansen i systemet.

Men inför tisdagen ser det åter ut ungefär som det har gjort stora delar av sommaren – med priser som sticker i väg i Sydsverige (elområde 4), men fortsatt mycket låga priser i resten av landet, något som bland annat hänger ihop med underhållsarbete i kraftledningarna som förbinder norr med syd.

Tisdagens snittpriser ligger på 69 öre/kWh i elområde 4, men bara 2,5 öre i övriga landet (norra Götaland och uppåt).

Ovanpå börspriset tillkommer elskatt, moms och elnätsavgift på över en krona per kWh.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS