Allt fler svenskar tar ut pensionen i förtid, många för att placera pengarna ihop om att de ska växa. – Det ökar osäkerheten, placeringar är alltid ett spel, säger Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna.
Mest läst i kategorin
Hela 38 procent av de som började ta ut ålderspension förra året gjorde det före 65 års ålder. Det visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning av Pensionsmyndighetens siffror.
Älvkarleby låg i topp, där valde hela 56 procent av de som tog ut pension att göra det före 65 års ålder. Lägst andel fanns i Arjeplog där 23 procent av de under 65 valde att börja plocka ut ålderspension.
Investerar i uttagen pension
En av förklaringarna till att allt fler tar ut ålderspension tidigt är enligt Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren att försäkringsförsäljare säljer in tjänsten att investera den uttagna pensionen för att få pengarna att växa.
LÄS MER: Pensionssparandet minskar
Christina Rogestam, ordförande för SPF Seniorerna, blir förvånad när News55 presenterar Pensionsmyndighetens siffror för henne:
– Jag var inte medveten om det här, jag trodde faktiskt inte att det var på det sättet.
Vad säger du till dem som funderar på att ta ut sin ålderspension i förtid för att placera pengarna ihop om att de ska växa?
– Jag skulle nog tycka att det är att öka på osäkerheten, placeringar är ju alltid ett spel. Jag har ju sett hur inte minst kvällstidningarna skrivit om hur man kan ta ut sin pension tidigare för att placera den och på så sätt öka sin pension, säger Christina Rogestam.
LÄS MER: Minister öppnar för höjd pensionsålder
“Det är oroväckande”
Även Pensionsmyndighetens Ole Settergren är bekymrad:
– Jag tycker att det är oroväckande, säger Ole Settergren och menar att för den som verkligen vet vad man håller på med när man tar man ut pensionen tidigt och investerar den kan det vara en klok åtgård.
– Jag är dock rädd för att det ofta visar sig att det inte är det, säger Ole Settergren.
Pensionsmyndigheten stödjer Pensionsåldersutredningens förslag att pensionsåldern ska höjas, inklusive förslaget att den första uttagsåldern ska höjas från 61 till 63 år.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.