News55

Margareta nekades cellprovtagning - var för gammal

Siri Hill
Siri Hill
Uppdaterad: 21 sep. 2017Publicerad: 21 sep. 2017

Inför en kommande läkarundersökning bad Margareta, då fyllda 66, om att få göra en cellprovtagning för livmoderhalscancer. Men sjuksköterskan sade blank nej. – När jag sade att jag var 66 sade sköterskan bryskt: "Nej, det blir inget cellprov för dig. Du är för gammal för att ha sex", säger Margareta till News55.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

News55 har tidigare rapporterat om regeringens och Vänsterpartiets beslut att det från och med årsskiftet ska bli avgiftsfritt att lämna cellprov i syfte att förebygga livmoderhalscancer. Förändringen har skapat en livlig debatt, bland annat kring att den slopade avgiften bara gäller för kvinnor upp till 64 år.

– Det här är ingenting annat än åldersdiskriminering. Man slutar inte drabbas av cancer bara för att man fyller 65. Vi skulle vilja att åldersgränsen togs bort helt, sade Anna Eriksson, pressekreterare på SPF Seniorerna, till News55 i samband med att beslutet togs.

      LÄS MER: SPF om slopade avgiften för cellprovtagning: “Åldersdiskriminering”

“Du är för gammal för att ha sex”

Margareta, 75, är en av de som har behövt tampas med de stereotypa föreställningar som finns om vad åldrandet innebär. För ett antal år sedan när Margareta var 66 ringde hon till sitt närmaste sjukhus och bad om att gå göra en cellprovtagning för att upptäcka eventuell livmoderhalscancer, men sjuksköterskans svar blev inte vad Margareta hade förväntat sig, berättar hon.

– Den obligatoriska frågan kom: “Hur gammal är du?” frågade sjuksköterskan. När jag svarade att jag var 66 år sade sköterskan bryskt: “Nej, det blir inget cellprov för dig. Du är för gammal för att ha sex.” Jag blev helt paff, säger Margareta och fortsätter:

– “Förlåt”, sade jag då, “det är ett cellprov jag vill ha, ingen diskussion om mitt sexliv”. Därefter svarade sköterskan att det bara är om man har sex som man kan få livmoderhalscancer och att jag alltså inte behövde göra ett cellprov. Att påstå att jag dels var för gammal och att man bara kan få cancer om man har sex. Jag blev helt ställd, säger Margareta till News55.

      LÄS MER: SPF Seniorerna: Äldre kvinnor satta på undantag – igen

ANNONS

“Det första man ska göra är att uppge sitt personnummer”

Vid den aktuella tidpunkten hade Margareta just flyttat tillbaka till Sverige efter att ha bott utomlands i flera år. Att komma tillbaka till hemlandet och få denna upplevelse från den svenska vården var ett hårt slag för Margareta.

– Jag hade bott utomlands i 15 år. I Bryssel var det ingen som frågade hur gammal jag var om jag ville göra ett cellprov. I Sverige är det helt annorlunda. Det första man ska göra här är att uppge sitt personnummer. Det är förskräckligt. Det känns som att man inte räknas efter att man har fyllt 64.

Sedan dess har Margareta valt att resa till Bryssel vartannat år, delvis för att göra läkarundersökningar och i samband med det även lämna cellprov.

– Jag har fått fixa det på annat sätt, säger hon.

“Man ska ha rätt till vård oavsett ålder”

Margareta tycker att det är positivt att avgiften för att lämna cellprov i och med regeringens beslut ska slopas från och med årsskiftet. Däremot ställer hon sig kritisk till att det finns en åldergräns på 64 år.

– Att utesluta en grupp på grund av ålder är inte klokt. Är jag 84 och vill göra ett cellprov ska jag få göra det. Det finns ingen anledning att ha en åldergräns och det är säkert redan många som drar sig för att gå som nu känner ännu mindre lust att göra cellprov. Dessutom är äldre kvinnor över 64 de som har sämst ekonomi. Jag tycker att det är förfärligt att just den gruppen ska drabbas.

ANNONS

– Man ska ha rätt till vård oavsett ålder, avslutar Margareta.

      FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Analytikern: Så kan vi rädda fastighetsmarknaden

Efter en tid av utmaningar börjar fastighetsmarknaden sakta vända uppåt – men vad krävs för att den ska återfå sin fulla styrka? Fastighetsmarknaden börjar visa positiva tecken efter en tuff period av prisfall och låg aktivitet under 2022. Erik Holmberg, marknadsanalytiker på Hemnet, beskriver i E55 studio, dagens fastighetsmarknad som en återhämtning, men påpekar att […]