News55

Miljardgåvorna bakom presidentkampen

Artikelbild
Nyheterna om Kamala Harris rekordstora kampanjinsamlingar har avlöst varandra. Men bakom kampanjgåvorna från vanligt folk så drar skuggorganisationer in miljonbelopp från enskilda givare. (Foto: Adam Bettcher, John Bazemore/ AP /TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 aug. 2024Publicerad: 03 aug. 2024

“White dudes for Harris” drog in över 4 miljoner dollar till kampanjracet. Men vid sidan av gåvorna från vanligt folk spenderar jätteorganisationer, super-pacs, hundratals miljoner på valet i USA.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Man menar att de har rätt till det enligt yttrandefriheten”, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

En enskild amerikansk medborgare får donera max 3 300 dollar direkt till en presidentkampanj. “White dudes for Harris” ett videosamtal med 190 000 deltagare är det senaste i raden av insamlingar med många små bidrag.

För större kampanjdonationer driver partierna också “gemensamma insamlingskommittéer” där regelverken är lösare.

Men så finns även så kallade political action committees eller “pacs”. Det som urskiljer en “super-pac” är att de är fristående organisationer som får ta emot och spendera obegränsat med pengar på politiskt kampanjande.

På pappret får en super-pac dock inte koordinera direkt med en kandidat.

“Men det går verkligen att ifrågasätta”, säger Karin Henriksson, journalist och USA-kännare.

Super-pac dubblade Harris-bidrag

Pengars inflytande i politiken har varit en het fråga länge i USA. 2010 rev Högsta domstolen upp de regler som begränsade hur mycket företag och fackföreningar fick spendera på politiska kampanjer i ett uppmärksammat fall. Man ansåg att det var deras rätt enligt yttrandefriheten.

ANNONS

Future Forward är just nu den största super-pac som direkt stödjer Kamala Harris, enligt det oberoende researchinstitutet Center for Responsive Politics.

Under samma dygn som Harris kampanjkassa samlade in rekordhöga 81 miljoner dollar fick Future Forward in donationslöften på nästan det dubbla, 150 miljoner.

“Det var säkert en del av pressen på Biden att lämna, att donationerna var så avvaktande”, säger Henriksson.

ANNONS

Pengarna ger tillgång

Av de super-pacs som öppet stöttar Trump är Make America great again Inc störst. Hur mycket de samlade in efter mordförsöket på ex-presidenten har inte kommunicerats. Men den 30 juni låg deras totala insamlade medel på 201 miljoner dollar medan Future forward då stod på 134 miljoner, enligt myndigheten FEC, Federal election commission.

“Hur mycket påverkar pengarna kandidaterna och vad förväntas i gengäld? Det har alltid varit kritiken mot hela systemet. Naturligtvis får de som ger mycket pengar också tillgång till kandidaten”, säger Dag Blanck.

Skådespelaren George Clooney har genom åren anordnat stora insamlingar i Hollywood för Demokraternas presidentkandidater. I en uppmärksammad opinionsartikel i The New York Times, dagarna före Bidens avhopp, beskrev Clooney hur Biden vid deras senaste möte inte var densamma som tidigare.

Då har han uppenbarligen haft en viss tillgång till presidenten, säger Blanck.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS