News55

Myndigheter varnar för ökad skuldsättning

Finansmarknadsminister Niklas Wykman, han säger att om ränteavdraget trappas ned under en längre period kommer det fortsatt vara mer attraktivt att ta blancolån och att syftet är att få ned överskuldsättningen och göra den här typen av lån mindre attraktiva
Finansmarknadsminister Niklas Wykman säger att om ränteavdraget trappas ned under en längre period kommer det fortsatt vara mer attraktivt att ta blancolån och att syftet är att få ned överskuldsättningen och göra den här typen av lån mindre attraktiva. (Foto: Jonas Ekströmer/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 17 sep. 2024Publicerad: 17 sep. 2024

Regeringen struntar i varningar från flera myndigheter och vill att ränteavdragen på blancolån, så kallade snabblån tas bort snabbt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Svenskars skuldsättning ökar och allt fler hamnar hos Kronofogden, blancolån har pekats ut som en av orsakerna, det skriver Dagens Nyheter.

För att motverka för hög skuldsättning och få bukt med snabblånebolagen har regeringen presenterat flera förslag.

Bland annat handlar förslagen om krav på banktillstånd, sänkning av räntetaket, kostnadstak för uppläggningsavgifter, strängare löptider och hårdare tag mot marknadsföring.

Avtrappat ränteavdrag är också ett av förslagen.

Ökade skatteintäkter

Det går att göra ränteavdrag på blancolån i dag, men med sitt nya förslag vill regeringen stoppa det genom att under de kommande två åren fasa ut avdraget på lån utan säkerhet.

“Vår bedömning är att de växande skulderna hos Kronofogden och den stora skadan skulder gör hos hushåll och människor gör det befogat att gå hårt fram för att komma tillrätta med överskuldsättningen”, säger finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), till DN.

Enligt förslaget ska ränteavdrag med 50 procent ska få göras under 2025 och sedan ska det stoppas helt 2026.

ANNONS

Det slopade ränteavdraget ska minska skuldsättningen och ge 8,7 miljarder kronor i ökade skatteintäkter.

ANNONS

Myndigheter varnar

Flera myndigheter varnar för hur förändringen kan slå mot personer som redan har höga skulder och menar att skulderna kan öka om ränteavdragen försvinner snabbt.

”Detta innebär att den som redan har ett blancolån och som saknar möjlighet att lägga om lånet och använda en bostad, båt eller fordon som säkerhet kommer att få en högre räntekostnad för ett lån som hen har tagit före det att det remitterade förslaget blev känt”, skriver Finansinspektionen, FI, i sitt remissvar.

Kronofogden tror att det fram till 2031 kommer bli 15 000 fler betalningsförelägganden och merkostnader på 42 miljoner kronor.

Riksbanken är också tveksam till avtrappningens hastighet och har varnat för att fler kan få betalningsproblem.

I sitt remissvar skriver Riksbanken att många blancolån har längre löptid och att låntagarna kan ha räknat med att få ränteavdraget under hela den tiden.

Längre avtrappningsperiod

ANNONS

“Personer som har de här lånen befinner sig ofta i en svår ekonomiskt situation och att ta bort ränteavdragen riskerar att lägga en ännu större börda på dem ekonomiskt”, säger Moa Langemark, konsumentskyddsekonom på FI, till DN.

FI skriver i sitt remissvar att myndigheten generellt ser fördelar med sänkt ränteavdrag och “välkomnar förslaget som ett led i arbetet för ett stärkt skydd mot överskuldsättning”.

FI anser dock att perioden med avtrappning bör vara längre än två år eller att avdragsrätten bara ska tas bort på nya lån för att undvika att högt skuldsatta personer får betalningsproblem.

Myndigheten uppskattar att 30 procent fler av de låntagare som har blancolån kan hamna hos Kronofogden när ränteavdraget försvinner.

Håller inte med

Niklas Wykman håller inte med om att ränteavdraget bör trappas av under en längre period.

“Då hade man fortsatt ha det mer attraktivt att ta och ge ut den här typen av krediter. Syftet är att få ned överskuldsättningen och göra det mindre attraktivt att ge ut sådana här krediter och skärpa de kreditkontroller som görs”, säger han till DN.

Många lånar till semestern – här är riskerna

Det är lätt att utgifterna skenar iväg på sommarledigheten. En del riskerar rent av att skuldsätta sig, varnar Finansinspektionen.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS