News55

Naivt tro att e-kronan kan ersätta kontanter

Foto: Marko Sävälää / TT
Björn Eriksson
Björn Eriksson
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 03 dec. 2016

För några veckor sedan kom Riksbanken med nyheten att eventuellt införa en e-krona som lösning på storbankernas ovilja att hantera kontanter. En e-krona blir då ett statligt alternativ till bankernas betalkort. Som idé är den både intressant och oväntad. För bankkunder är det förstås välkommet att kunna ha pengarna förvarade på Riksbankens nollräntekonto och på så sätt slippa eventuella bankkostnader i from av höjda kortavgifter eller minusränta på sparkontot, något som nog gäller exempelvis många av landets idrottsföreningar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Riksbanken deklarerar att vanliga kontanter också ska finnas kvar ”så länge folk efterfrågar dem”. Men det är problematiskt om Riksbanken på allvar tror att en digital betalform helt kan ersätta en fysisk. E-kronan löser inga av de allvarliga problem som uppstår när vi inte har kontanter tillgängliga i betalsystemet.

      LÄS MER: Så har politiker och banker manipulerat bort kontanter

En e-krona kräver precis som bankernas betalkort uppkoppling för att fungera. Säkerheten i systemen vet vi är ett stort problem, där det kan handla om allt ifrån tekniska problem till avancerad kriminalitet. Ta bara en sådan enkel sak som snökaoset för några veckor sedan med leverans- och strömproblem. Om elen ryker är kontanter en viktig reserv för att samhället överhuvudtaget ska kunna fungera.

Att alla digitala transaktioner kan spåras är en dröm för kontrollsamhället, men kanske inte alltid för den enskilda individen. Vi vet också att kortbedrägerier och id-kapningar är ett skenande problem. Alla de miljontals bedrägerier som sker idag och är direkt förknippade med kort kommer knappast att bli färre av att staten också introducerar ett kort – som om polisen och de rättsvårdande myndigheterna idag inte har tillräckligt att göra.

      LÄS MER: Det är dags för politikerna att ta sitt ansvar i politikerfrågan

Detta är tunga argument som man utomlands tar på största allvar. Här i Sverige är det emellertid ohejdad entusiasm för det “nya”. Kanske är det vår långa period av fred och frihet som gör att vi inte ser farorna i att ta ifrån människor fysiska pengar.

Utan att måla fan på väggen finns också en risk att den dagen statsfinanserna blir mörkare kan frestelsen vara stor för våra politiker att införa en ”avgift” eller ”transaktionskostnad” för e-kronan, i syfte att dra in mer pengar till statskassan. Då står vi medborgare där utan något alternativ. Våra pengar urholkas och vi kan inget göra.

Teknisk utveckling är viktig och nödvändig. Faran är om vi tror att vi kan rusa in i ett helt digitalt samhälle utan att ens fundera över konsekvenserna. Vi måste vara realister. Ett samhälle där vi helt litar till de digitala transaktionssystemen blir mer sannolikt en mardröm än en utopi.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Fastigheter famlar i mörkret – men de här fonderna lyser desto starkare

Fonder kräver viss eftertänksamhet och kan framstå som kniviga att sätta sig in. Så är det inte. Står stjärnorna rätt kan de tvärtom vara en god investering som ger fin avkastning. Här är fonderna som just nu glänser lite mer än andra. Den ständiga frågan med fonder kan väl egentligen appliceras på livet i stort: […]