News55

Nedskärningarna i vården väntas fortsätta

En vårdare och en patient i en sjukhuskorridor. Regionerna går med minus i år och även framöver beräknas deras resultat bli svagt, vilket påverkar vården negativt
Regionerna går med minus i år och även framöver beräknas deras resultat bli svagt, vilket påverkar vården negativt. (Foto: Claudio Bresciani/TT). (Foto: Claudio Bresciani/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 29 aug. 2024

En ny ekonomisk prognos från Sveriges kommuner och regioner visar att regionernas underskott i år beräknas bli hela 20 miljarder kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I sin prognos spår Sveriges kommuner och regioner, SKR, en ljusning framöver, men i år räknar alla regioner och drygt 170 kommuner med att gå med underskott.

“Vi gör tolkningen att botten på den svenska lågkonjunkturen har nåtts och att en återhämtning ligger framför oss. Med det sagt, det tar tid att vända utvecklingen efter de extrema effekter som den höga inflationen fick på ekonomin i synnerhet i regionerna”, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog i ett pressmeddelande.

Regionerna

Alla regioner tror i sina egna prognoser på underskott i år, deras prognoser pekar på ett totaltresultat på minus 20 miljarder kronor.

I analysen från SKR beräknas resultatet år 2025 ligga strax under noll och det kommer bli svårt för regionerna att få ihop sin ekonomi.

Även åren efter 2025 beräknas regionernas resultatet bli svagt vilket betyder att sjukvårdens kostnader fortsatt kommer behöva minskas.

Kommunerna

Enligt kommunernas egna prognoser räknar 173 av 290 med att gå med underskott i år, i SKR:s prognos beräknas resultatet hamna strax ovanför nollstrecket, vilket innebär att många kommuners resultat tros bli negativt.

ANNONS

SKR räknar med ett väldigt starkt resultat för kommunerna 2025, mellan 20 och 30 miljarder kronor plus, resultatet beräknas bli starkt även åren framöver, men kommunernas låneskuld kommer ändå fortsätta öka.

“Skälet till det är att investeringsbehoven är så omfattande. Det handlar bland annat om upprustning av VA-system, klimatanpassningsåtgärder och uppbyggnaden av det civila försvaret. Det här behöver regeringen ta hänsyn till framöver och ta sin del av ansvaret”, säger Annika Wallenskog i pressmeddelandet.

Regionernas miljardunderskott växer

Förra året innebar ett gigantisk underskott för Sveriges regioner. Och ännu värre blir det i år, varnar deras intresseorganisation SKR.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS