News55

Nu utökas vårdkonflikten – fler ut i strejk

Demonstrationer vid Vårdförbundets demonstration för kortare arbetstid på Gustaf Adolfs torg i Göteborg i början av juni. (Foto: Björn Larsson Rosvall/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 11 juni 2024Publicerad: 11 juni 2024

Ytterligare 1 300 personer, däribland barnmorskor och sjuksköterskor, tas ut i den utökade vårdstrejken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är tufft att jobba i vården. Vi behöver kortare arbetstid, säger sjuksköterskan Anastasia Alvbåge.

Samtidigt ser en lösning på konflikten avlägsen ut.

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivaren Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni då ett antal regioner togs ut i strejk.

Sedan förra veckan är cirka 2 000 personer uttagna i strejk. Strejken utvidgas nu med ytterligare 1 300 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor.

Vi eskalerar strejken för vi ser inte att vi möts upp i vår viktigaste fråga: att orka ett helt yrkesliv, säger fackets ordförande Sineva Ribeiro.Fler regioner

Bland annat påverkas Region Värmland och sjukvårdsrådgivningen i tre regioner. Tidigare hade förbundet även varslat om strejk i Region Västmanland, men det drogs tillbaka efter lokala förhandlingar.

Den utökade strejken påverkar även ett antal vårdcentraler, bland annat i Malmö och Lund. Regionen bedömer att åtgärderna där är samhällsfarliga och kräver att facket avbryter strejken.

“Vi ser att Vårdförbundets strejk kommer att drabba allmänheten genom att diagnoser och behandlingar försenas med stora risker för allvarliga vårdskador”, säger Pia Lundbom, hälso- och sjukvårdsdirektör i Skåne, i en kommentar.

ANNONS

Sjuksköterskan Anastasia på Danderyds sjukhus i Stockholm tror inte att patienterna kommer att drabbas. Hon anser att det måste till en förändring om personalen ska orka.

Det är för stressigt, för lite personal och får långa arbetstider, säger hon.”Inte läge för bud”

En lösning på konflikten ser inte ut att vara inom räckhåll. Enligt medlaren Gunilla Runnquist är det just nu inte läge för något bud som båda parter kan acceptera.

“Medlarna fortsätter sina överläggningar med parterna i syfte att komma framåt mot ett avtal”, skriver hon i ett sms till TT.

Vårdförbundet menar att det framför allt är kravet på stegvis förkortad arbetstid som motparten har svårt att acceptera. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har tidigare sagt att man inte kan tillmötesgå kravet på arbetstidsförkortning på grund av det ekonomiska läget.

SKR hävdar också att Vårdförbundet avvisat alla förslag från dem och medlarna.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS