News55

Ny rapport: "Lönar det sig att arbeta för pensionen"?

Artikelbild
STOCKHOLM 20100209
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 24 okt. 2023Publicerad: 24 okt. 2023

För majoriteten av svenskarna lönar det sig knappt att slita för pensionen, enligt en ny rapport från SPF Seniorerna.

ANNONS
ANNONS

Det så kallade respektavståndet minskar, vilket innebär att det lönar sig allt mindre att arbeta för pensionen.

För att arbete ska premieras krävs en lön på omkring 45 000 kronor. Men tre av fyra svenskar, de med låg eller medellön, kan inte räkna med att arbetsinsatserna påverkar pensionsnivån. Det visar SPF Seniorernas nya rapport.

– Utvecklingen är förödande för systemets legitimitet och för pensionspolitiken. Människor slutar att lita på systemet när de upptäcker att de inte kan leva på sin pension. Tilliten till systemet urholkas, säger Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna.

Rapporten visar även att tjänstepensionen måste finnas med, den allmänna pensionen kan inte på egen hand skapa ett respektavstånd. Enligt SPF Seniorerna ligger de senaste årens politiska beslut bakom försvagningen.

– Politiken måste på allvar vårda och utveckla systemet, och renovera det snarare än rasera det. Brandkårsutryckningar som skattesänkningar, olika tillägg och utdelning av överskott räcker inte. Vill man verkligen ha ett inkomstbaserat pensionssystem så finns inga genvägar, då måste avsättningarna till inkomstpensionen höjas och komma både dagens och framtidens seniorer till del.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS