News55

Nytt lägre inkomsttak för löneväxling

En dörr med skylten "Lönesamtal". Håll koll på nästa års lägsta inkomstgräns vid löneväxling så att du inte går miste om inbetalningar till din allmänna pension
Håll koll på nästa års lägsta inkomstgräns vid löneväxling så att du inte går miste om inbetalningar till din allmänna pension. (Foto: Adam Wrafter/SvD/TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 25 okt. 2024Publicerad: 25 okt. 2024

Nästa år höjs inkomstbasbeloppet med 5,7 procent, till 80 600 kronor, det lägger grunden både för nästa års pensioner och inkomstgränsen för löneväxling.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I januari nästa år ökar den allmänna pensionen med 4 procent på grund av att inkomstbasbeloppet höjs, det skriver Dagens Industri.

Höjt inkomstbasbelopp innebär att den lägsta gränsen för när det lönar sig att löneväxla också höjs. För 2024 är den gränsen en månadslön på 51 245 kronor.

Enligt Swedbanks beräkningar höjs gränsen 2025 till en månadslön på 52 657 kronor, för dem som löneväxlar under den gränsen påverkas inbetalningarna till den allmänna pensionen.

Lägre än tidigare beräkning

En tidigare preliminär beräkning, som bara byggde på gränsen för statlig inkomstskatt, kom fram till att den lägsta gränsen var en månadslön som är nästan 1 000 kronor högre, 53 590 kronor.

”Den som löneväxlar bör ha koll på taket för avsättning till pension. Hamnar man under gränsen så kommer avsättningen att påverkas”, säger Madelén Falkenhäll, ekonom inom finansiell hälsa på Swedbank, till Di.

Hon anser att löneväxling är ett smart sparande för höginkomsttagare eftersom den sker före skatt så att sparbeloppet kan bli högre än vid annat sparande.

Fördelaktig löneväxling – endast för höginkomsttagare

Har du hög lön kan löneväxling vara ett alternativt pensionssparande, men är du medel- eller låginkomsttagare är det inget som rekommenderas.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS