Allt fler av de som är anställda inom vård och omsorg slutar till följd av oregelbundna arbetstider, stress och en tuff arbetsmiljö. Så vem ska ta hand om oss när vi blir gamla? Det var en av de frågeställningar som lyftes under ett av Äldreforums många seminarium under Almedalsveckan.
Mest läst i kategorin
Att jobba i vården kan för många vara ett tungt, men nog så givande, yrke. Sådant som förslitningsskador till följd av tunga lyft och utbrändhet som en konsekvens av stress och oregelbundna arbetstider gör att många ser sig om efter andra jobb.
Detta är en oroväckande utveckling eftersom vi lever allt längre och därmed kommer vara beroende av vård, konstaterade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna, Susanne Rolfner Suvanto, utredare på Omvårdnadsinstitutet, Raimo Pärssinen (S), ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott och Jacob Sandgren, personallandstingsråd Landstinget Sörmland, de medverkande i Äldreforums paneldebatt på ämnet
LÄS MER: Här är pensionärsorganisationernas krav till politikerna
Söker sig vidare till andra jobb
– Drygt 50 procent av de anställda vill sluta och det är mycket problematiskt. Det handlar om en bristande schemaläggning, att jobbet är tungt och slitsamt och flera andra faktorer. Många klarar inte det, eller, man klarar det men tittar samtidigt efter andra jobb, sade Berit Bölander, ordförande för SKPF Pensionärerna.
Och dessvärre är frågan allt annat än ny, menar Susanne Rolfner Suvanto, utredare på Omvårdnadsinstitutet.
– När jag jobbade som sjuksköterska på 1980-talet var detta redan en stor fråga. Samtidigt behöver vi analysera vårt sätt att tänka när det gäller vård och omsorg. Anställda slutar men en kvarts miljon jobbar ju faktiskt. Det finns heller inga enkla jobb inom vård och omsorg. Jag ser det som att det finns en stor omsättning på personal och att det är därför folk slutar.
Och enligt Susanne Rolfner Suvanto finns en fara i hur vi pratar om de som jobbar inom vården, likväl som hur vi definierar vad det innebär att vara äldre.
LÄS MER: Får man hångla även efter 65?
“Dags att höja status på vårdyrket”
– När vi ställer oss frågan: vem ska jobba inom vården? sänder vi samtidigt signaler om att vem som helst kan byta ut en annan människa och att de som jobbar därmed inte har något värde. Det är dags att höja status på vårdyrket.
– Vi behöver också nyansera bilden av vad det innebär att vara över 65. Det finns en föreställning om att vi då är gamla och sjuka, men det behöver inte vara så, sade Susanne Rolfner Suvanto.
I våra grannländer finns inte samma problem, menar Berit Bölander, och därför borde vi i Sverige titta på hur till exempel Finland har lagt upp sitt arbete inom vård och omsorg.
– Dels betalar de sin personal mer, folk jobbar inte lika långa dagar, de har också utvärderat de psykiska och fysiska förutsättningarna som personalen har i sin arbetsmiljö och gett sina anställda möjlighet till utbildning och fortbildning. Jag tror att detta är sådant som leder till bättre självförtroende och till att man känner att man kan och vill göra ett bra jobb, sade Berit Bölander.
– Låt personalen vara med och påverka och styra på sina arbetsplatser. Lämna över mer förtroende till dem, fortsatte hon.
Enligt Raimo Pärssinen (S), ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott, är även de många sjukskrivningarna inom de yrken som baseras på personkontakt – en konsekvens av en slitsam arbetssituation. Men det finns flera politiska åtgärder som har fått och kommer att få resultat, menar han.
LÄS MER: Grattis Marianne Rundström – Årets Senior!
“Det måste finnas en ekonomisk tillströmning”
– Vi har 54 000 fler anställda inom offentlig verksamhet eftersom vår regering har satsat på det här området, får vi inte glömma. Man kan diskutera timmar hit eller dit men det handlar egentligen om att det måste finnas en ekonomisk tillströmning till detta område, sade Raimo Pärssinen.
–Det är många som far illa även om många också trivs. Min dotter har jobbat sju år på timmar innan hon fick fast anställning och så får det inte vara. Vi måste lagstifta om bättre villkor och vårdpersonalen måste få fler arbetskamrater. Vi kan aldrig privatisera bort det här utan vi ska ställa upp för varandra, avslutade Raimo Pärsinnen.
Följ med i vad som händer under Almedalsveckan på Äldreforum.se
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.