News55

Blåser systemet – tar pensionen efter döden

En man står vid en grav. Eftersom svenskar inte måste anmäla när en familjemedlem dör utomlands händer det att döda svenskar fortsätter få pension som familjemedlemmar tar ut
Eftersom svenskar inte måste anmäla när en familjemedlem dör utomlands händer det att döda svenskar fortsätter få pension som familjemedlemmar tar ut. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Svenskar är inte skyldiga att anmäla när en familjemedlem som bor utomlands dör, det gör att det finns de som får sin pension trots att de dött.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är ingen som vet hur många döda svenskar som fortfarande får ut sin pension, det rapporterar Sydsvenskan.

Det går att fuska

Det här beror på att det inte finns någon plikt att anmäla om en familjemedlem dör utomlands. Enligt Lisa Nordenhäll, chef för Pensionsmyndighetens kontrollenhet, är mörkertalet stort.

”Det finns inget automatiskt system mellan Sverige och alla världens länder som signalerar när någon har avlidit”, säger hon till Sydsvenskan.

Det finns inte heller några krav på att personer som är folkbokförda i Sverige måste bevisa att de lever, det skriver Dagens PS.

Om Pensionsmyndigheten vet att en person har flyttat utomlands skickas årligen en begäran om ett levnadsintyg, men med hjälp av den dödas bank-id går det att fuska.

ANNONS

Fuskade i 16 år

Pensionssystemet bygger till stor del på tillit, men det har i en del fall fått stora konsekvenser.

ANNONS

År 2022 upptäcktes att en man i Eskilstuna tagit ut sin döda fars pension i hela 16 år, han har fått olagliga utbetalningar på cirka 1,4 miljoner kronor, det rapporterade SVT då.

Det hela upptäcktes efter ett anonymt tips och med hjälp av ett dödsbevis från Rumänien kunde Pensionsmyndigheten bevisa att mannen dog 2001.

Den döda mannens son åtalades för grovt bedrägeri men nekade till brott. Han dömdes till ett och ett halvt års fängelse samt skadestånd på 757 000 kronor, plus ränta.

Kan få fängelse

I Portugal tog en kvinna i 80-årsåldern ut sin döda sambos pension i åtta år, mannen dog 2012 och det hela uppdagades förra året.

Det misstänkta bedrägeriet avslöjades på grund av att en granne frågade om pension fortfarande betalades till döda mannen, det rapporterade Expressen.

Kvinnan hävdade att hon inte visste vad som hänt hennes sambo men hann få ut 1 185 520 kronor, hon åtalades för grovt bedrägeri och riskerar ett kort fängelsestraff.

Politiker utreds

ANNONS

Sydsvenskan rapporterar att den Sverigedemokratiska politikern Dragan Brankovic, i Lund, i nästan sju år har tagit emot sin döda fars pension.

Pappan dog i Serbien år 2017 men hans pensionspengar har fortsatt komma in på hans konto eftersom dödsfallet inte anmäldes till svenska myndigheter.

En utredningen pågår och Pensionsmyndigheten överväger om Dragan Brankovic ska polisanmälas för bedrägeri.

Superåldringar eller felaktig dokumentation?

Är alla så kallade superåldringar som är 100 år eller äldre verkligen så gamla som vi tror? En forskare har försökt ta reda på det, här är vad han kom fram till.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS