News55

Tänk på detta om du planerar att ta ut pension

Pensionskuvert på väg. Här är några saker att tänka på om du funderar på att gå i pension
Här är några saker att tänka på om du funderar på att gå i pension. (Foto: TT/Fredrik Sandberg/Scanpix)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 aug. 2024Publicerad: 28 aug. 2024

Varje år går flera tusen svenskar i pension och det finns flera viktiga saker att tänka på när det börjar bli dags för dig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Om du planerar att gå i pension innan gällande riktålder, som just nu är 67 år, är det bra att ha ett eget pensionssparande så att du får goda ekonomiska förutsättningar för en tidigare pension, det skriver Nyheter 24.

Det är också viktigt att skicka in din ansökan om pension i tid, den allmänna pensionen måste du nämligen själv ansöka om, det görs inga automatiska utbetalningar av den.

Tänk på

Förutom att ansöka om din allmänna pension finns det andra viktiga saker att tänka på innan pensionen.

Du bör göra flera pensionsprognoser på minpension.se så att du har koll på hur mycket du kommer få i pension.

Med uttagsplaneraren kan du spara och jämföra olika pensionsplaner som du själv kan skapa.

Tänk på att det kan vara en bra idé att jobba ett tag till om du kan, det kan ge dig en tusenlapp eller två i extra pensionsutbetalning.

Den allmänna pensionen betalas alltid livet ut, till skillnad från tjänstepensionen där du kan välja ett tidsbestämt uttag.

ANNONS
ANNONS

Tjänstepensionen

Uttag livet ut är förvalet för tjänstepensionen, men du kan välja att ta ut den på fem eller tio år, det finns dock risker med att ta ut den under en kortare period.

Innan du väljer en kortare uttagsperiod bör du tänka på att den genomsnittliga medellivslängden ökar, underskatta inte din livslängd.

Om du vill ta ut din tjänstepension på kort tid för att placera pengarna är det bra att veta att pengarna redan är placerade, via fonder som du valt själv eller via en traditionell försäkring med låga avgifter som ger viss avkastning.

Med kort uttagstid på tjänstepensionen får du ett högre månatligt belopp så se till att du inte kommer över brytpunkten för statlig inkomstskatt om du väljer det, skriver Nyheter 24.

5 supertips: Så maxar du pensionen

Det är inte för sent att börja tänka smart kring din pension. Här är fem raka tips på hur du får pensionspengarna – dina framtida eller nuvarande – att växa.

ANNONS

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS