Frågan är högst befogad då dagens system är utformat så att “unga pensionärer” straffbeskattas. Expert reder ut saken och slår fast att skatten borde vara lika för lön och pension.
Mest läst i kategorin
Joel Stade är sakkunnig i pensioner och svarar på läsarfrågor i tidningen PRO Pensionären.
Frågan som det nu gäller kommer från en 62-åring som nästa år har planerat att gå i pension, det vill säga vid 63 års ålder.
Problemet är att skatten då blir högre och förlusten hela 2 700 kronor i månaden.
“Hur kan det vara rätt?” undrar vederbörande.
Drabbar pensionärer och andra utsatta
Joel Stade konstaterar i sitt svar att skattesystemet är både komplext och orättvist och att det slår mot både unga pensionärer, föräldralediga och funktionshindrade personer med sjukersättning.
“Det du beskriver beror på att den särskilda skattesänkningen för pensionärer (förhöjt grundavdrag, som det heter formellt) börjar gälla först det år när du fyller 68 år. För årskullen 1959 och äldre gäller istället det år en person fyller 67 år”, skriver Joel Stade i PRO Pensionären och konstaterar att de som arbetar, det vill säga löntagare, får jobbskatteavdrag.
Kravet: Gör om, gör rätt
Äldre får förhöjt grundavdrag, allt medan övriga får betala högre skatt.
“Det bästa vore att Sverige återgår till en ordning där det är samma skatteuttag för alla, oavsett den skattskyldiges ålder och om inkomsten kommer från lön, pension eller trygghetssystemen. Pension är uppskjuten lön och borde beskattas på samma sätt som lön”, anser PRO Pensionärens expert.
Läs även: Expert: Så sparar du en miljon till i pension, skattefritt News55
ANNONS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.