Regeringen föreslår förenklade regler för pensionärer gällande beräkning av inkomster för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd. – Det är bra att systemen blir så enkla, tillförlitliga och rättvisa som möjligt, säger Christina Tallberg, ordförande för PRO.
Mest läst i kategorin
Det ska bli enklare för Sveriges pensionärer att beräkna inkomster för bostadstillägg och äldreförsörjningsstöd, det föreslår regeringen i ett nytt lagförslag som presenterades i veckan. Tanken är att den enskilda pensionären inte själv ska behöva sköta kontrolluppgifterna gällande inkomst. Detta ska istället ske automatiskt genom Skatteverkets beslut om slutgiltig skatt.
“Den här förändringen plockar bort svårbegripligt krångel”
– Det ska inte vara onödig administration och krångel för den enskilda pensionären. Den här förändringen plockar bort svårbegripligt krångel, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll.
Storleken av bostadstillägg för pensionärer och äldreförsörjningsstödet beräknas med inkomst av pension, men också med andra tillgångar som till exempel inkomst av kapital. Idag måste varje person själv rapportera in förändringar vilket kan kännas både krångligt och osäkert, menar Christina Rogestam, förbundsordförande för SPF Seniorerna.
– Bostadstillägget är ett väldigt komplicerat system, det är svårt att förstå sig på och det är många blanketter som ska fyllas i. Om man kan förenkla processen och också se till att det finns människor som kan hjälpa till är regeringens förslag utmärkt, säger Christina Rogestam till News55.
Regeringens förslag skulle innebära större uppgiftssäkerhet och flera korrekt utbetalade bostadstillägg. Det blir också enklare för den som är pensionär att förstå och stämma av uppgiften om kapitalinkomster.
Även Christina Tallberg, ordförande för PRO, ställer sig positiv till regeringens initiativ men trycker på att det också är viktigt att se till att informationen om de nya förändringarna kommer fram till de som berörs av dem.
Viktigt att informationen om förändringarna når ut
– Det är bra att systemen blir så enkla, tillförlitliga och rättvisa som möjligt. Det är dock viktigt att det genomförs informationsinsatser, så att de förändrade reglerna blir allmänt kända och fler söker bostadstillägg, säger Christina Tallberg.
Även om alla tre pensionärsförbund välkomnar de nya förändringarna täcker de bara en bit. Det finns mycket kvar att göra, menar Berit Bölander, förbundsordförande för SKPF.
– Vi skulle också vilja se att man värdesäkrar taket för bostadstillägget genom någon form av indexering. Man skulle exempelvis kunna utgå från SCBs statistik över månadshyror för nybyggda tvårumslägenheter, och låta bostadstillägget följa med i hyresutvecklingen. Många av våra medlemmar lever på marginalerna och är känsliga för de svängningar i vardagsekonomin som dagens ryckiga fastställande av taket medför, säger Berit Bölander.
– Man behöver också titta på regelsystemet bakom bostadstillägget och det ska de ju göra i utredningen om grundskydd som pensionsgruppen har tillsatt. Sedan behöver man också höja gränsen för hyra som har stått på 5 000 kr i drygt tio år. Det är inte en realistisk nivå. Vi kräver att man ska höja gränsen till drygt 7 000 kr för det är på den hyresnivån du hamnar om du har en nybyggt tvåa idag, avslutar SPF Seniorernas förbundsordförande Christina Rogestam till News55.
Förslaget beräknas träda i kraft 1 januari 2018.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.