News55

Polisen varnar för fejkade Telia-fakturor: "Klicka absolut inte på någon knapp"

Artikelbild
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 27 maj 2016

En våg av falska fakturor som ser ut att komma från Telia sprids just nu via mejl. Polisen uppmanar den som mottagit en sådan faktura att absolut inte klicka på några länkar eftersom datorn då riskerar att bli låst.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De fejkade fakturorna har utformats för att likna Telias egna och i mejlet finns två klickbara knappar “Visa Faktura” och “Betala Faktura”.

Radera och polisanmäl

“Klicka absolut inte på någon knapp, utan radera mejlet och polisanmäl händelsen!”, uppmanar Anders Olofsson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericenter, på Facebook.

      LÄS MER: Så känner du igen en bluffaktura

Enligt uppgift till polisen kan risken annars vara att datorn blir låst genom skadlig kod.

Kan få datorn låst

News55 har tidigare pratat med Anders Olofsson om varför man ska vara försiktig med att klicka på liknande länkar som man inte är helt säker på.

– Man riskerar att få alla sina filer låsta på hårddisken, sade han då till News55.

ANNONS

– Om man vill återse dem måste man betala en summa pengar för att kunna låsa upp datorn igen.

      LÄS MER: Polisen varnar för en ny våg av investeringsbluffare

Bedragarna, som Anders Olofsson anser egentligen bör kallas utpressare, kräver sedan den drabbade personen på en lösensumma för att datorn ska låsas upp igen.

Ber om lösensumma

Många bedragare ber om att få lösensumman betald genom bitcoin, ett betalningssätt som gör det svårt för polisen att spåra avsändare eller mottagare. Det rör sig ofta om någon till några tusenlappar, en summa många är villiga att ge för att rädda sin låsta dator.

      LÄS MER: Så skyddar du dig mot bedragare

Telia har gått ut med en varning på sin hemsida och skriver att bluffmejl och sms har skickats ut som handlar om en påstådd dubbelbetalning av en faktura. Kunden uppmanas att fylla i kontouppgifter i en länk för återbetalning.

      LÄS MER: Polisen varnar: Ny våg av barnbarnsbedrägeri

ANNONS

Falska kundundersökningar

“Det kan även handla om falska kundundersökningar med vinstchans eller tävlingar i olika smartphone-appar där du som kund påstås delta i olika utlottningar för mobiltelefoner och/eller surfplattor”, skriver Telia i varningsmeddelandet.

Telia har blockerat länkarna och spärrat avsändaradresser de känner till.

      LÄS MER: Polisen: Så här undviker du romansbedrägeri

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

Gabriella Lahti
Gabriella Lahti

Podcastproducent med fokus på dokumentärt berättande. Reporter med rötter i nyhetsjournalistik. Redigerar också rörlig bild.

ANNONS