News55

Portugal vänder sig mot svensk gårdsförsäljning

Vinflaskor i en hylla. Portugal skickat in ett så kallat detaljerat utlåtande om regeringens lagförslag att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkohol
Portugal skickat in ett så kallat detaljerat utlåtande om den svenska regeringens lagförslag att tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkohol. (Foto: Pexels)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 08 okt. 2024Publicerad: 08 okt. 2024

Från den 1 juli nästa år vill regeringen tillåta småskalig gårdsförsäljning av alkohol, men ett detaljerat utlåtande från Portugal fördröjer nu processen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ett lagförslag om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol ligger nu hos EU-kommissionen för granskning, men olika intressenter har haft åsikter om förslaget, det rapporterar TT i SVT.

Lagförslaget

“Den som är betalande besökare hos en småskalig producent ska få lov att köpa tre liter vin, 70 centiliter sprit eller tre liter öl”, sammanfattar SVT:s reporter Kristoffer Törnmalm förslaget i ett tv-inslag.

Han berättar att svenska folket, enligt flera opinionsundersökningar, tycker att gårdsförsäljning är en bra idé. Det gör även Centerpartiet, Moderaterna och Sverigedemokraterna och huvudargumenten brukar vara att det skulle skapa fler jobb och gynna svensk ekonomi.

Nykterhetsrörelsen och partierna till vänster har varit negativa men Kristdemokraterna och Liberalerna har sagt okej så länge det inte hotar det undantag Sverige har i EU för Systembolagets monopol.

Protesterna

Den europeiska branschorganisationen för vintillverkare och spanska vinodlare har protesterat mot det svenska lagförslaget. Meningen var att EU-kommissionens besked skulle komma den här veckan.

Nu har dock Portugal skickat in ett så kallat detaljerat utlåtande som gör att processen fördröjs i tre månader, vilka invändningar Portugal har är än så länge inte offentligt.

ANNONS

Johanna Bernsel, talesperson på EU-kommissionens avdelning för den inre marknaden, förklarar att den berörda medlemsstaten, som i det här fallet är Sverige, måste ta hänsyn till Portugals detaljerade yttrande.

Steget närmare gårdsförsäljning av alkohol

Regeringen har tagit ännu ett steg mot att tillåta gårdsförsäljning av alkoholdrycker.

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS