News55

Här är hårda slaget mot pensionärer: "Sorgligt"

En kvinna med ekonomiska bekymmer
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 26 jan. 2024Publicerad: 26 jan. 2024

Matpriserna har ökat betydligt mer än inkomstpensionen de senaste två åren och priserna fortsätter att stiga. Detta drabbar särskilt pensioner med låga inkomster, rapporterar Pensionärernas riksorganisation, PRO.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De senaste två åren har maten blivit 27 procent dyrare, det visar PRO:s prisundersökning. En tredjedel av organisationens medlemmar uppger att de har dragit ned på matinköpen med anledning av prisökningarna.

— Det är sorgligt att så många behöver minska sina matinköp för att de inte har råd. Prisökningarna påverkar dem med små marginaler allra mest. Det blir svårare att planera långsiktigt. Det kan också vara svårt att ta sig till billigare butiker för att nyttja extrapriser, säger Åsa Lindestam, ordförande i PRO, i ett pressmeddelande. 

Flera basvaror som är vanliga på frukostbordet har blivit över 30 procent dyrare på två år, visar prisundersökningen.

“Höj pensionerna”

Nu uppmanar Lindestam pensionärer att vara otrogna mot sina matbutiker.

– Vi vill att pensionärerna ska bli medvetna om skillnaderna på priser, vara otrogen och gå i andra affärer och se var man kan hitta billigare mat, säger hon i TV4.

Men det är inte bara upp till privatpersoner att ändra sitt beteende. Ett stort ansvar vilar på regeringen.

– Höj pensionerna, förstås. Det finns pengar i systemet att betala ut. Det gäller bara att trycka på knappen för regeringen, säger PRO:s ordförande.

ANNONS

Stora geografiska skillnader

Undersökningen visar att det spelar stor roll var man handlar sin mat. Skillnaden mellan den billigaste och dyraste butiken var mer än 400 kronor. Den dyraste matkassen handlades i Västerbotten, till ett genomsnittspris på 1554 kronor, och den billigaste i Södra Älvsborg för 1445 kronor.

PRO har även undersökt hur pensionärsvänliga butikerna är, genom att bland annat kontrollera tillgång till toalett och om det går att ta ut kontanter i butikerna. Resultatet visar att endast 26 av 700 butiker kan räknas som pensionärsvänliga.

— Fler butiker borde fokusera på servicen till oss äldre. Jag blir jätteglad när jag ser att en butik har ansträngt sig och ställt ut ett par stolar för att vila benen, säger Lindestam. 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Webbredaktör på News55. Skriver med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS
Jämför sparkonton

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.

Jämför här
ANNONS