News55

PRO om budgeten: "Det är fruktansvärt"

Artikelbild
PRO hade velat se att en hjälpande hand sträckts ut genom budgeten till riksorganisationens medlemmar. (Foto: Mickan Mörk/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 19 sep. 2024Publicerad: 19 sep. 2024

Landets största pensionärsorganisation gör tummen ned för regeringens budget.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

“Pensionärer som tjänar lite och får nästan ingenting mer i plånboken … Det är fruktansvärt”, säger PRO:s ordförande Åsa Lindestam.

“En budget för ett rikare och tryggare Sverige.” Så benämner regeringen den budget som finansminister Elisabeth Svantesson (M) har presenterat. Ett av målen uppges vara att stärka hushållens köpkraft i en tid av lågkonjunktur för svensk ekonomi.

Från flera håll kommer dock kritik. Pensionärernas riksorganisation (PRO) är djupt kritiska mot att budgeten helt missar att stötta deras medlemmar. Sänkt skatt på totalt 2,5 miljarder kronor för pensionärerna är långt ifrån tillräckligt, poängterar man.

“Det är verkligen tummen ned. Man talar om 150 kronor mer i månaden”, säger Åsa Lindestam.

Höjning av bostadstillägget

Från PRO:s sida hade man i stället velat se en höjning av bostadstillägget.

“Det vet vi träffar rätt. Vi behöver också ha pengar till äldreomsorgen, för väldigt många är oroliga för vad som kommer att hända framöver.”

En satsning som man däremot ser positivt på är det förstärkta högkostnadsskyddet för tandvård för alla över 67 år. Dock är mycket oklart ännu kring detta, påpekar Lindestam.

ANNONS

Branschorganisationen Svensk handel, vars medlemmar i högsta grad påverkas av konsumenternas köpkraft, gör däremot tummen upp för budgeten.

“Vi välkomnar att regeringen nu går från ord till handling och stärker hushållens köpkraft. Det är en nödvändighet, givet det ansträngda ekonomiska läget”, säger vd:n Sofia Larsen i ett pressmeddelande.

ANNONS

Tummen ned

En fråga som missas, anser samtidigt Svensk handel, är den om sänkta arbetsgivaravgifter. Branschorganisationen lyfter att det behövs när företag inte bara konkurrerar nationellt, utan även globalt.

“De höga arbetskraftskostnaderna riskerar att bidra till att svenska handelsföretag hamnar på efterkälken och att konsumtion, företagande och jobb försvinner utomlands”, säger Sofia Larsen.

Den fackliga paraplyorganisationen LO anser inte att budgeten är “den nystart Sverige behöver och LO länge efterlyst”. I stället hade man velat se riktade insatser för låg- och medelinkomsttagare genom exempelvis höjda barnbidrag och slopad karens i sjukförsäkringen.

“Sverige behöver fungerande välfärd och fler jobb. Inte miljarder i riktade skattesänkningar till höga chefer”, säger LO:s ordförande Johan Lindholm i ett pressmeddelande.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS