News55

PRO glada över Riksbankens stöd i kontantfrågan

Artikelbild
ENKÖPING 20131002
Hannes Dükler
Hannes Dükler
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 16 mars 2016

PRO välkomnar Riksbankchefen Stefan Ingves krav på att landets banker fortsätter tillhandahålla kontanter. – Frågan om kontanthantering är viktig för våra medlemmar, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med anledning av att Riksbankchefen Stefan Ingves på DN Debatt kräver att bankerna ska hantera kontanter åt sina kunder går nu PRO ut uttrycker sitt gillande över Ingves utspel.

Riksbankchefen menar att bankerna idag springer snabbare än sina kunder i utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle och att elektroniska betaltjänster inte alltid kan ersätta kontanter.

”Det kan handla om grupper som inte klarar av att använda elektroniska betaltjänster”, skriver Stefan Ingves som inte tror att kontanter kommer att försvinna inom överskådlig tid.

Enligt Riksbankens egna undersökningar använder 90 procent av befolkningen kontanter någon gång varje månad. Han vill därför införa en lagstadgad skyldighet för bankerna att tillhandahålla kontanter åt sina kunder.

      LÄS MER: Fem pensionärsorganisationer: “Vi kräver att bankerna hanterar kontanter”

“Stödet från Riksbanken är värdefullt”

Hos PRO gläds man åt att Riksbanken nu går ut i försvar för rätten att använda kontanter.

– Stödet från Riksbanken är värdefullt. Frågan om kontanthantering är viktig både för våra enskilda medlemmar men också för PRO som organisation, säger Christina Tallberg, ordförande PRO.

ANNONS

Den så kallade Betaltjänstutredningen konstaterade nyligen i sitt delbetänkande att de problem vissa medborgare kan få inte är så stora och att det därför inte behövs några lagstiftningsåtgärder för att säkra en fortsatt kontanthantering.

      LÄS MER: Inga mer kontanter om bankerna får bestämma

“Oerhört glädjande”

– Det var en besvikelse att utredningen avfärdade problemet med en sådan nonchalans. Att nu riksbankschefen går ut så tydligt i frågan visar att detta är ett större problem än vad utredningen förstått, säger Christina Tallberg.

PRO har i flera debattartiklar beskrivit problemen med en minskad kontanthantering. Även finansmarknadsminister Per Bolund har i ett svar till PRO i Sydsvenska Dagbladet den 15 mars sagt att han inte är främmande för att vidta ytterligare åtgärder för att undvika att någon lämnas efter i övergången till ett samhälle med mindre kontanter.

–PRO:s opinionsarbete ger resultat vilket är oerhört glädjande, säger Christina Tallberg.

FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS