Börsoron runtom i världen tilltar. Hur ska småspararen tänka kring sitt sparande?
Mest läst i kategorin
“Det sista man ska göra är att drabbas av panik och agera efter det”, säger Américo Fernández på SEB.
För den med ett sparade på börsen kan det vara skrämmande med braskande rubriker om börsras. SEB:s privatekonom Américo Fernández varnar dock för att låta sådana känslor gå över i ett kortsiktigt tänk om att snabbt placera om sina besparingar.
Det är ett klassiskt flockbeteende tyvärr och då är det hushållen som är sist på den bollen. Då är det en risk att man säljer på botten och får köpa in sig när alla rubriker är positiva igen, då det sannolikt är på toppen.
Långsiktigt perspektiv
Maria Landeborn, senior strateg på Danske bank, framhåller att de allra flesta svenska spararna har ett långsiktigt perspektiv. Därför ska man inte börja sälja av sin portfölj baserat på att marknaden kortsiktigt rör sig väldigt kraftigt.
“Och om du har ett månadssparande, stoppa inte det. Får vi en period när börsen går ner lite så köper du lite billigare. Förr eller senare vänder börsen upp och då kommer de pengarna börja växa igen.”
Har man däremot ett kortsiktigt perspektiv och vet att man i närtid behöver pengarna exempelvis för att köpa en bostad kan det vara en annan femma.
“Men då ska inte de pengarna stå på aktiemarknaden, och det gäller oavsett om det går upp eller ner”, säger Marie Landeborn.
Américo Fernández är inne på samma spår:
“Känner man att “nej, det här kommer jag inte klara av”, då är det ett tecken på att man sannolikt har fel pengar på börsen. Smärtar det här för mycket i din plånbok har du förmodligen mer pengar på börsen än vad du borde ha.”
Senaste nytt
Tänk på exponering
Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, instämmer i att månadssparande på börsen är ett bra sätt för att kunna köpa när fonder och aktier blir billigare. Samtidigt förstår hon om fallet oroar sparare.
“Tyvärr är det väl så att många blir intresserade av börsen när det går bra och så blir man rädd när det faller. Men så här beter sig börsen. Det kommer ofta bakslag efter att man sett stora uppgångar vilket vi gjort en tid nu. Det är viktigt att titta på sin avkastning i ett längre perspektiv.”
“Om man inte gjort det tidigare är det bra att se över sin exponering i sitt börssparande, att man inte är för beroende av enskilda marknader”, säger Frida Bratt.
Att ha till exempel en globalfond, en Europafond, en tillväxtmarknadsfond, alltså en bra spridning, är det bästa skyddet i det här läget.
Senaste nytt
Tänk inte mer på bokföringen (än du behöver)
Med Fortnox är bokföringen uppdaterad i realtid, så att du alltid kan lita på siffrorna.
Rekommendationer om RS-virus – detta bör du veta
Folkhälsomyndigheten har publicerat rekommendationer om vaccination mot RS-virus till vissa grupper för att skydda mot allvarlig sjukdom. Här får du veta mer om deras råd.