News55

Räntan hotar pensionerna

Artikelbild
Karolina Palutko Maceus
Karolina Palutko Maceus
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 27 apr. 2018

Din framtida pension riskerar att påverkas om det låga ränteläget består, varnar Avanzas sparekonom.

ANNONS
ANNONS

Räntan ligger kvar på minus 0,50 och en eventuell räntehöjning skjuts fram flera månader. Det låga ränteläget ställer till med problem för pensionsbolagen.

– I våra traditionella pensionsförsäkringar måste en del av pengarna placeras i räntebärande värdepapper, placeringar som det i dagsläget är mycket svårt att få någon avkastning på, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Pensioner i fara

Fortsätter det så här kommer det bli lägre pensioner framöver, varnar Johanna Kull.

–Ju längre dessa extremt låga räntor består, desto mer riskerar dina framtida pensionsutbetalningar att på allvar påverkas, säger hon.

Även Skandias pensionsekonom Mattias Munter framhåller att den låga räntan inte är bra för pensionerna.

–En låg ränta under lång tid är varken bra för pensionerna eller ekonomin som helhet, säger Mattias Munter.

Men enligt honom är Skandia väl positionerad inför framtiden.

ANNONS

–Tack vare vår finansiella styrka har vi sedan flera år minskat ränterisken i portföljen. Riksbankens räntebesked idag förändrar inte vår långsiktiga strategi.

Dyrare semesterresor

Riksbankens besked pressar också ned den redan svaga kronan. En euro kostar över 10 kronor. Och det påverkar till exempel semesterkassan för dig om ska ut och resa i sommar.

–Det påverkar såklart semestrande privatpersoner något såtillvida att sommarens semesterresa blir förhållandevis dyr, men den låga kronan har större effekt på våra exporterande företag. De gynnas av en svag krona och i ekonomiska termer är detta en mycket större effekt än att semesterglassen blir dyrare, säger Johanna Kull till E55.

LÄS ÄVEN:


ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS