Riksdagsledamoten Robert Hannah (L) vill att apanaget bara ska gälla statschefen och tronarvingen och att prinsessan Madeleine och prins Carl Philip därmed ska bli utan. Men under onsdagen väntas riksdagen avslå Robert Hannahs motion, det skriver Aftonbladet.
Mest läst i kategorin
Kungafamiljens apanage och hur det ska fördelas är något som har varit starkt omtvistat. Idag finns det inga lagstadgade regler för hur fördelningen ska gå till, istället är det upp till kungen att bestämma, skriver Aftonbladet. Och nu är apanaget uppe för debatt igen.
LÄS MER: Prinsessan Madeleine lanserade app för välgörande ändamål
“Systemet behöver ses över”
“Det är orimligt att staten ska försörja en sådan stor kungafamilj när de har förmågan att försörja sig själva. Systemet behöver ses över och tydliga regler om vem som får del av apanaget och vad det får gå till behöver tas fram. Skattebetalare ska inte betala för kungafamiljens shoppingrundor”, skrev riksdagsledamoten Robert Hannah (L) i en motion från september som föreslog att apanaget endast ska gälla statschefen och tronarvingen.
Detta skulle i så fall innebära att prins Carl Philip och prinsessan Madeleine inte längre får tillgång till apanaget. Under onsdagen väntas riksdagen dock avslå motionen, något som Robert Hannah själv är kritisk till.
LÄS MER: Fem riksdagspartier: “Vi vill att kungadömet avvecklas helt”
“Det är dålig hushållning med skattepengar”
– Det är dålig hushållning med skattepengar, att kungen bara får pengar som han får använda hur han vill. Det finns ingen annan som får pengar i Sverige, oavsett om det är socialbidrag eller bostadstillägg, som helt oöppet kan använda dem hur han vill och ge till vilka han vill, säger Robert Hannah till Aftonbladet.
Hovet kommenterade motionen redan när den skrevs i september. Enligt hovet beskrivs kungafamiljens göromål på ett felaktigt sätt och den ersättning till Carl Philip och Madeleine får är anpassad till de uppdrag de har för Sveriges del, menade hovets informationschef Margareta Thorgren.
– Anslaget har utöver ett tillskott för förbättrad säkerhet endast justerats upp på samma sätt som andra statliga anslag för att kompensera pris- och löneökningar. Det finns således inget samband mellan anslaget och antalet medlemmar i Kungafamiljen, skrev Margareta Thorgren i en kommentar till Aftonbladet i september.
Och Konstitutionsutskottet verkar vara inne på samma linje. I sitt betänkande skriver de att man vill “respektera statschefens privata sfär” och inte kommer föreslå några förändringar i den konstitutionella ordningen, skriver Aftonbladet.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet