News55

Så gick det för SVT-profilerna som tvingades gå i pension

Artikelbild
STOCKHOLM 20100519
News55
News55
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 27 feb. 2018

Vi har de senaste åren kunnat läsa om hur flera välbekanta och folkkära SVT-profiler tvingats bort när de uppnått pensionsålder. Så här ser deras nya liv ut - utanför tv-rutan, det skriver Expressen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

På senare tid har ett flertal SVT-profiler gått i pension från tv-kanalen – mer eller mindre frivilligt. Bland de mer bekanta ansiktena finns namn som Marianne Rundström, Claes Elfsberg, Ulf Wallgren och Helen Tronstad.

Ulf Wallgren, 63, slutade som nyhetsankare i Rapport på nyårsdagen 2017. För Expressen berättar han om sitt nya liv som yogainstruktör:

– Jag slipper konstiga arbetstider, att gå upp mitt i natten och jobba tidiga morgnar. Som egen företagare kan jag styra min tid bättre – men periodvis är det mer intensivt än ett ordinarie jobb.

Ulf Wallgren – som utöver yogakurser även håller föreläsningar – kan ändå sakna sin gamla arbetsplats på SVT.

– Jag saknar verkligen den tiden, jag hade väldigt väldigt roligt på SVT. Men jag tycker jag har ett väldigt bra liv nu, säger han till Expressen och fortsätter:

      LÄS MER: Marianne Rundström efter sista sändningen: “Jag har aldrig sett fram emot att jobba mindre”

“Det blir inte gåslever varje måndag direkt”

– Det är klart att man nu får dra in lite grann på utgifterna, tänka sig för. Man äter inte ute varje vecka precis, man får vara mer hushållsam. Det blir inte gåslever varje måndag direkt, det är mer blodpudding än gåslever.

ANNONS

Helen Tronstad, 65, gick i pension som meteorolog för ett år sedan, mycket för att ha möjlighet att vara mer på sitt torp i Sörmland. Hon lägger även tid på att göra klimatsmarta tågresor, som höstens planerade semesterresa längs Transibiriska järnvägen. I början av pensionstiden var Helen Tronstad orolig för att få ekonomin att gå ihop, men hon säger att hon nu släppt den oron:

– Det är klart man får anpassa sig, men eftersom man har mer tid som pensionär behöver man inte köpa så många tjänster. När jag jobbade åt jag ute mycket, och tog hem mat. Men det är inte samma behov nu, säger Helen Tronstad till Expressen.

Claes Elfsberg, 69, fick sluta som legendariskt Rapportankare när han fyllde 67 men hade gärna jobbat kvar på SVT och har vid ett flertal tillfällen uttryckt sin kritik mot att man ska tvingas gå i pension vid en viss ålder även om man är fullt arbetsför och verkligen vill fortsätta jobba.

      LÄS MER: Claes Elfsberg: “Att vi gamlingar behöver flytta på oss är en myt”

“Man vill vara någon som man räknar med”

– Visst kan man ha ett kul pensionärsliv, men man kan ju inte vara ledig jämt. Och jag är övertygad om att jag inte är ensam om att känna att så länge jag kan göra nytta vill jag göra det. Man vill vara någon som man räknar med, har Claes Elfsberg tidigare sagt till News55.

Förra våren sade Marianne Rundström, 67, upp sig som programledare för Gomorron Sverige vid 66 års ålder istället för att tvingas bort när hon uppnått pensionsålder. Härom året gav hon ut den uppmärksammade boken ”Passé – de ofrivillig pensionärerna” och har idag bland annat uppdrag som krönikör hos News55.

– Ingen annanstans får erfarenheten så stor plats som på News55 och det är ovärderligt för de tre miljoner som fortsätter ett alert liv efter 55, sade Marianne Rundström i anslutning till rekryteringen förra året.

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS