Pensionen är det svenskar mellan 18–65 år oroar sig mest för när det kommer till hushållsekonomi. Men oroa dig inte, det finns knep att ta till för att snabbt kunna höja din pension, till och med under de sista åren som yrkesverksam, det skriver Expressen.
Mest läst i kategorin
Spara mer, gå upp till heltid om du jobbar deltid, gå i pension senare än du har tänkt dig. Ja, det är några av Monica Zettervalls, expert på Pensionsmyndigheten, bästa råd till dig om är över 55 och oroar dig för pensionen, det rapporterar Expressen.
Och enligt siffror från EU:s statistikorgan Eurostat är den oro som många känner inför pensionen befogad. Hela 16,8 procent av Sveriges pensionärer lever i dag under gränsen för fattigdomsrisk. Men det finns fortfarande möjlighet att höja storleken på sin pension – även efter att du har fyllt 55, berättar Monica Zettervall. Något av det viktigaste är att under sitt yrkesverksamma liv alltid se till att ha en tjänstepension.
LÄS MER: Så får du råd att gå i pension tidigare
Prata pension med din partner
– Lever du i ett parförhållande så behöver ni prata pension hemma. Vad händer om ni skiljer er? Se till att bli kompenserad om du jobbar deltid, exempelvis genom att din man eller kvinna för över premiepension till dig om hen tjänar mer. Eller genom ett sparande som skrivs som enskild egendom vilket innebär att pengarna inte kan delas vid en eventuell skilsmässa, säger Monica Zettervall till Expressen.
Om du skulle vara anställd på en arbetsplats där det inte finns en tjänstepension kopplad till din anställning är det viktigt att pensionsspara privat så att du kan kompensera för de tusenlappar du förlorar. Om de vuxna barnen har flyttat ut finns det kanske möjlighet att spara mer.
Ett annat sätt att dryga ut kassan är att helt enkelt jobba längre. Att jobba längre höjer din pension samtidigt som du har lön. Det kanske inte är nödvändigt att jobba heltid, det finns möjlighet att arbeta och ta ut allmän pension samtidigt.
LÄS MER: Kvinnor får lägre pension – även med samma lön som männen
Enligt Monica Zettervall oroar sig kvinnor i högre utsträckning än män för hur livet som pensionär ska bli. Kvinnor är också de som har det tuffast ekonomiskt på ålderns höst. Hela 229 000 kvinnliga pensionärer ligger under fattigdomsgränsen, medan motsvarande siffra för män är 99 000, skriver Expressen. Många kvinnor blir därför beroende av sina partners ekonomi, berättar Monica Zettervall.
– Det är väldigt individuellt hur man ser på det, men det vore så klart bäst, ur ett pensionsperspektiv, om man kan förlita sig på sin egen inkomst och klara av att försörja sig själv. Det finns ett grundskydd inom pensionssystemet till de som har haft låga eller inga inkomster under sitt liv. Du kan då ha rätt till garantipension och bostadstillägg till pensionärer. Det är oss på Pensionsmyndigheten du ska vända dig till vid frågor om det, säger Monica Zettervall.
FLER NYHETER: Mer för dig med livserfarenhet
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra sparkonton med bäst ränta.