News55

Så kan pensionärer gå miste om stora summor

Artikelbild
När mannen skulle använda sitt bankkort och det inte fungerade uppdagades att han var dödförklarad.
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 01 dec. 2022Publicerad: 01 dec. 2022

Just nu förlorar den pensionär som byter ut sin premiepension från fondförsäkring till traditionell försäkring nio procent av sitt värde. Pensionsmyndigheten har inte informerat om detta, och det har väckt intern kritik.

ANNONS
ANNONS

Svd skriver att det de senaste veckorna har väckts intern kritik inom Pensionsmyndigheten gällande ett problem som rör den traditionella försäkringen. Det gäller den så kallade konsolideringsgraden (förhållandet mellan det samlade värdet som finns på pensionärernas konton och de totala tillgångarna i försäkringen). Just nu är denna låg och det innebär att personer som byter till försäkringen förlorar framtida avkastning  

I skrivande stund går man miste om nio procent av värdet på sina pengar om man flyttar dem.  

– Det rör sig om stora belopp som de som flyttat in sedan maj förlorat. Nya pensionärer tillkommer dagligen till försäkringen utan att Pensionsmyndigheten agerar. Det är så man skäms, säger en anställd som vill vara anonym. 

Kritiken gäller även bristen på information. På myndighetens hemsida skrev man först ingenting om konsolideringsgraden, utan en uppdatering gjordes först efter kritiken väckts. Analyschefen Ole Settergren säger att man önskar förbättra situationen, men samtidigt säger myndighetens pressekreterare att det inte finns några planer att komplettera informationen på hemsidan. 

En åtgärd hade varit att återställa konsolideringsgraden till 100 genom en så kallad reallokering. Det innebär att värdena på kontona skrivs ned för att motsvara det faktiska värdet på tillgångarna. Konsekvensen av detta blir att pensionerna för de som redan finns i försäkringen sänks, medan de som flyttar in inte förlorar värde. En sådan åtgärd har man valt att inte göra.  

– Jag gissar att ledningen är rädd för att en reallokering med sänkta pensioner skulle ge negativ publicitet och tänker att det är bättre att i stället blåsa nytillkommande pensionärer, det kan flyga under radarn då det här är så pass komplicerat att ingen begriper det ändå, säger en anställd.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS