News55

Så mycket dyrare blev kaffet i juli

Artikelbild
Priserna för kaffe, te och kakao som gick upp med 7,8 procent i juli jämfört med juni. Arkivbild. (Foto: Caisa Rasmussen/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 14 aug. 2024Publicerad: 14 aug. 2024

Kaffe, te och kakao är varugruppen där priserna gick upp allra mest i juli månad jämfört med juni. Jämfört med förra året sticker potatis ut med en prisökning på 36 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De genomsnittliga priserna på livsmedel och alkoholfria drycker gick upp med 1,4 procent i juli jämfört med juni i år, visar SCB:s Konsumentprisindex (KPI).

“Priserna på både livsmedel och alkoholfria drycker brukar gå upp i juli jämfört med juni. Jämför vi däremot med priserna ett år bakåt i tiden så steg priserna på livsmedel med 0,7 procent och priserna på alkoholfria drycker med 4,3 procent i juli”, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Priserna steg mest för kaffe, te och kakao som gick upp med 7,8 procent och grönsaker vars pris steg med 2,5 procent jämfört med månaden innan.

När man tittar på enskilda produkter är det mango och avokado som sticker ut med en prisökning på 18 procent i juli jämfört med juni.

Även potatispriserna ökade med 17 procent under samma period och sedan juli förra året har priserna ökat med 36 procent.

“Det är anmärkningsvärt. Potatispriser kan variera stort mellan olika år, men en så stor prisuppgång mellan två år har vi bara sett en gång tidigare i statistiken, säger Carl Mårtensson.”

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS